Yol Çalışmalarında 450 Yıllık Tarihi Köprü'nün Temeli Ortaya Çıktı
banner40

banner39

Yol Çalışmalarında 450 Yıllık Tarihi Köprü'nün Temeli Ortaya Çıktı

01 Ekim 2013 Salı 09:54

Çorum'un İskilip ilçesinde yol çalışmaları kapsamında Şeyh Yavsi köprüsünün yıkılması ile ortaya İslam alimlerinden Ebusuud Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilen 450 yıllık tarihi taş köprünün temeli gün yüzüne çıktı.

Yol Çalışmalarında 450 Yıllık Tarihi Köprü'nün Temeli Ortaya Çıktı
Eğitimci ve Araştırmacı yazar Nurettin Tanay, Şeyh Yavsi Cami yanındaki beton köprünün yıkımı sonucunda Ebusuud Efendi'nin yaklaşık 450 yıl önce yaptırdığı taş köprünün Meydan mahallesi tarafındaki ayağının çok az bir kısmının halen yerinde olduğu görüldüğünü söyledi.
İHA muhabirine açıklama yapan Nurettin Tanay, İslam alimi Ebusuud'un Hicri 973 tarihli Arapça vakfiyesinde, "vakfın doğduğu yer olan İskilip kasabası mahallatından meydan mahallesinde merhum babasının kabrine muttasıl (bitişik) olarak yer alan mescid/cami, mektebi latif ve mezkur (adı geçen) cami yakınında nehir üzerine herkesin geçmesi için bina eylediği ve Bağözü köyünde bina eylediği ahşap mescid ve mektep ile ikisi Bağözün'de birisi dirili köyünde üç Çeşme suyoluna gelir getirmek üzere bir çok malını vakf ettiği yazılı" olduğunu belirtti.

Buradaki nehir ifadesinden o yıllarda şimdiki meydan çayından bol su aktığının anlaşıldığını dile getiren Tunay, "Meydan mahallesi de yeni kurulduğu için şehir merkezi ile ulaşımı nehir nedeniyle güç oluyor. İşte bunu düşünen Ebussuud Efendi buraya bir köprü yaptırıyor. Muhtemelen bu nehir üzerinde tek gözlü ve kemerli mimarisi de Selçuklu ve Osmanlı geleneğine uygun bir köprü inşa ediliyor. Çünkü mimarisi ters "T" planlı çok güzel olan Şeyh Yavsi Camisi'nin karşısına sıradan bir köprü yaptırılamazdı. Nehir üzerindeki taş köprü ne zaman yıkıldı- yıktırıldı bilemiyoruz" diye konuştu.

Bugün Şeyh Yavsi Cami yanında ki beton köprünün yıkımı sonucunda merhum Ebussuud Efendi'nin yaklaşık 450 yıl önce yaptırdığı taş köprünün Meydan mahallesi tarafındaki ayağının çok az bir kısmının halen yerinde olduğunun görüldüğünü belirten Tunay, "Kesilmiş iri blok taşlardan oluşan ve Horasan harcı ile (yumurta akı, kireç, kum karışımı) örülen bu ayağın bir taşı üzerindeki deliklerde düşündürücü. Muhtemelen buraya demir çubuklar salınıp eritilmiş kurşun dökülerek donduruluyor ve köşe taşları birbirine bağlanıyordu" diye konuştu.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x