Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, planlı şehirleşme adına hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerini Cihan’a anlattı. Şehrin gayrimenkulde önemli bir gelişim içerisinde olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, 10 yıldır ortaya konan İl Gelişim Stratejisi kapsamında kentin, ‘Tarım ve tarıma dayalı sanayi teşvik edilmesi’, ‘Uluslararası ticaret ve ihtisaslaşmış hizmetler’ ve ‘uzman iş gücüne dayalı sanayi’ dinamikleri üzerinde geliştiğini hatırlattı.
Geçen yıl şehirde 1 milyar dolar değerinde 12 bin konut yapıldığını anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, mevcut 400 bin konut stokundan 120 bininin yeniden yapılanması gerektiğine dikkat çekti. Konutların kısa sürede yenilenmesi gibi bir hedefin doğru olmadığının altını çizen Başkan Yılmaz, “120 bin konutun tanesini arsasıyla birlikte 100 bin dolar ile çarparsanız 12 milyar dolar gibi büyük bir rakam ortaya çıkar. Geçen yıl 1 milyar dolarlık konut yaptığımızı düşünürken 12 senede ancak yapılabilir. Kısa sürede bunu yapmaya yönelik çalışmamız gerekmiyor. Daha uzun zamanda ama doğru, karakterli, estetik, yeni bir kent profili ortayla çıkarmak gibi bir sürecin arifesinde olduğumuzu düşünüyorum. Bunu tarihi bir dönüm noktasıdır. Şehirlerimize yeni vizyon kazandırabiliriz.” dedi.
"ÖNCE SORUNLAR DOĞRU TESPİT EDİLMELİ"
Kentin sosyal, kültürel, ekonomik, coğrafi yapı özelliklerinin mekana yansımalarının saptanması, sağlıklı kararların alınması, yaşam kalitesinin artırılması, kentin sorunlarının ve gelişme eğilimlerinin ortaya çıkarılması için sorunların doğru olarak tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Yerleşmelerin mevcut durumlarına, sorunlarına, risk sınırlama ve potansiyellerine, yaşam kalitesi düzeyinin tespit edilmesine yönelik çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Kentsel Göstergeler Kılavuzu’ hazırlandı. Bu çalışma içerisinde Samsun pilot bölge seçilmiştir. Bu kapsamda gerekli inceleme ve araştırmaları yapıyoruz. Büyükşehir Belediye olarak önemli bir aşama kaydettik. Kentleşmenin sadece yapılaşma olarak algılanması yerine, ekonomik gücün artırılması, sosyal ve kültürel kimlik kazandırılması, bireysel ulaşım yerine toplu taşımanın özendirilmesi, yaşanabilir mekanların oluşturulması, öncelikler içerisine girmelidir. Doğanın tahrip edilmesine dayalı yapılaşma ve gelişme anlayışı yerine, doğayı tarihsel ve kültürel birikimin estetik değerlerini yeniden kazanmayı ve kamu yararını ön gören bir anlayış hakim olmalıdır.” şeklinde konuştu.
"TOPLU YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULMALI"
Sosyolojik evrim alanları olan kentlerde, birlikte yaşamı keyifli hale getiren, toplu yaşam alanları oluşturulmasının önemine de değinen Başkan Yılmaz, "Böylece insanların birbirlerini anlamaları, dinlemeleri ve sosyalleşmeleri sağlanacaktır. Kentsel gelişme için mekan ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik politikalar oluşturacağız. Kentleşme politikalarındaki hataların tekrarlanmaması ve ısrar edilmemesi için radikal kararlar alınarak uygulamaya gidilmelidir. Kentsel tasarım rehberi olamadan kentsel planlama yapmayacağız. Günü kurtaracak planlama yerine kentsel tasarım rehberinde ön görülen düzenlemelerin fiziki mekana yansıtılmasını sağlayacağız. Artık insanlar kent estetiğine yön veren reklam, cephe, kaldırım tasarım görselliği, kullanılan malzemelerin kalitesi gibi kenti oluşturan birçok objeye de dikkat ediyor. Sonuç olarak kentimizi yaşanabilir mekanlara dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Yorum Gönder