Kağıt üretim tesislerinin yapımına yeni yılda başlanacak
banner40

banner39

Kağıt üretim tesislerinin yapımına yeni yılda başlanacak

09 Ekim 2013 Çarşamba 15:35

Orhangazi’ye bağlı Örnekköy sınırları içinde bulunan İznik Gölü'ne yaklaşık 500 metre mesafedeki arsa üzerine Albayraklar İnşaat Seyahat firması tarafından yapılması planlanan kağıt üretim tesislerine inşaatın yılbaşından sonra...

Kağıt üretim tesislerinin yapımına yeni yılda başlanacak
Orhangazi’ye bağlı Örnekköy sınırları içinde bulunan İznik Gölü'ne yaklaşık 500 metre mesafedeki arsa üzerine Albayraklar İnşaat Seyahat firması tarafından yapılması planlanan kağıt üretim tesislerine inşaatın yılbaşından sonra başlayacağı açıklandı.

Örnekköy’de yapılacak olan ve 200’ün üzerinde kişiyi istihdam edecek olan kağıt üretim tesisleri ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı Örnekköy’de yapıldı. Örnekköy’deki Muhtarlık binasının alt katında bulunan kahvehanede yapılan ve Örnekköy Muhtarı Selahattin Özbay, Topselvi Mahallesi Muhtarı Halil Genç ile birlikte çok sayıda yöre halkının katıldığı toplantıda ÇED dosyasını hazırlayan firma yetkilileri vatandaşlara tesis ile ilgili bilgiler aktardı.

ÇED bilgilendirme toplantısına Çevre ve Şehircilik İl Müdür yardımcısı Selçuk Ziya Namlı, Şube Müdürü Ahmet Çakmak, Orman İl Müdürlüğü, DSİ, Meteoroloji ve Çevre Bakanlığı’ndan gelen yetkililer de katıldı.

PROJE MÜDÜRÜ; ÇEVREYE DUYARLI BİR TESİS

ÇED bilgilendirme toplantısında söz alan bazı köylüler kağıt üretim tesislerinin çevreye vereceği zararlar ve yer altı sularına sağlayacağı zararlar ile ilgili sorular sordu. Albayraklar firması adına proje müdürlüğü görevini yürüten ve ÇED toplantısına katılan Ahmet Taşçı, tesislerin çevreci yönü olacağını belirterek, "Tesislerde yüzde 75 oranında hurda kağıtlardan faydalanacağız. Dolayısıyla da çevreye son derece duyarlı bir tesis olacak. Buna ilave olarak da su tüketimi de söylenenin aksine çok yüksek oranda olmayacak." dedi.

Proje Müdürü Ahmet Taşçı, Türkiye’nin halen gazete kağıdı ithal eden bir ülke olduğunu bu tür tesislere de ülkenin ihtiyacı olduğunu belirterek, "Sektördekiler bilir. Kağıdımızı kendimiz üretip buradan ülke ekonomisine de katma değer katmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ahmet Taşçı fabrikada 200’ün üzerinde çalışan olacağına da vurgu yaparak, "Bu konuda muhtarlarımızla irtibata dahi geçtik. Önceliğimiz bu bölge insanı olacak. Burada bizim tesislerimizde çalışacak nitelikte insan tercih edeceğiz. Belirleyeceğimiz insanları buradan alıp 6 aylık bir eğitime tabi tuttuktan sonra tesisimizde çalıştıracağız." dedi.

Ahmet Taşçı köylülerin böyle bir tesisi neden Orhangazi’ye yapma ihtiyacı duydukları şeklindeki bir soruya ise, "Otoyol ile birlikte Orhangazi ve bu bölge İstanbul, İzmir başta olmak üzere bir çok kritik noktaya yakınlaşmış olacak. Dolayısıyla da biz de bu bölgeyi tercih ettik" karşılığını verdi. 275 bin metrekarelik bir arsayı buradan satın aldıklarını belirten Taşçı, bu arsanın bir bölümünün sanayi imarlı olduğunu, kendilerinin de bu tesisi bu alana kuracağını aktardı.

MUHTARLAR ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ

Toplantıda söz alan Örnekköy Muhtarı Selahattin Özbay ve Topselvi Mahallesi Muhtarı Halil Genç, hem çalışanların kendi bölgelerinde tercih edilmesi, hem de tesisin çevreye vereceği zararlar konusunda endişeleri olduğunu belirterek, "Geçmişte bu bölgelerde kurulan bütün fabrikalar da tıpkı bugün olduğu gibi çevresel duyarlılık vaadleri ile kuruldu. Ancak bugün bakıyoruz hem gürültü kirliliği hem de çevresel kirlilik yaratıyorlar. Üstelik çalışanlarını da başka bölgelerden tercih ediyorlar." dedi. Bunun üzerine Ahmet Taşçı ise bu konuda hiçbir endişelerinin bulunmaması AB normları doğrultusunda yeni inşa edilen tesislerin sıkı denetimden geçirildiğini belirterek, "Biz buradayız. Tesis inşaatı başladıktan ve bittikten sonra da tesis faaliyete girdikten sonra da burada olacağız. Bizim insanları kandırma gibi bir girişimimiz asla olamaz." karşılığını verdi.

Ahmet Taşçı bir soru üzerine ise ÇED çalışmasında sona gelindiğini ve planlamalarına göre de inşaata yılbaşından sonra başlamayı planladıklarını belirterek, inşaat çalışmalarımız 20 ay süreceğini, başlamasından 20 ay sonra da üretime geçmeyi planladıklarını aktardı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x