Her renkten insan gelecek
banner40

banner39

Her renkten insan gelecek

05 Temmuz 2013 Cuma 17:14

20 yıldır bu tarihi antik kenti sorunları ve tarihi ile yazmaya çalışanlardanım. Gerek Gümüşhane ilinde görev yaptığım ulusal ve yerel gazetelerde gerek Trabzon ilinde görev yaptığım gazetelerde ve de televizyon programlarımda buram buram tarih kokan bu antik şehri hep işlemişimdir.

Her renkten insan gelecek
Bu muhteşem tarih gün yüzüne çıkarsa 22 köy çok kazanımlardan nasiplenecek. Bölgede bulunan iki belde ve 22 köy sürekli göç vermiş ve vermeye de devam ediyor. Santa Grup yolu tamamen biter ve antik şehir restore edilip Bölge turizmine kazandırılırsa bölgedeki hareketlilik göçü geri getirir. Göç etmiş Bölge insanında sıla özlemi bitmekle birlikte ekonomik olarak çok büyük canlanma olur.

Dönemin Trabzon valisi sayın Adil Yazar bir toplantıda Santa’yı konuşuyor, bende söz istedim ‘Sayın valim Santa ile ilgili görev yaptığım sekizinci valisiniz geçmişteki mülkü amirlerimiz de aynı sözleri vermiştiler ama bir adım yol kat edilemedi yine öylemi olacak.” diye konuştum. Sayın Yazar’ın işaret ettiği ise ‘her yol siyasilerin kararından geçer’ niteliğindeydi.

Her renkten insan gelecek
Gelinen süreçte Yanbolu grup yolunu Santa tarihi şehrine kadar genişletmek ve asfaltlamak AK Parti iktidarına nasip oldu. İnanıyorum ki bu yıl sonu yol asfaltlaması tamamen hem Trabzon hem de Gümüşhane tarafından bitecek hedefe varılacak. Ondan sonra kurumlur harekete geçerek tarihi Santa şehrinde restorasyon çalışmalarına başlanarak bölge turizm alanı ilan edilecektir. Her renkten, ırktan ve inançtan insanlara sunulacak.

Teşekkürü hak ettiler
Bu arada işi buralara kadar getiren Trabzon Milletvekillerine, Vali Sayın Dr. Recep Kızılcık’a, AK parti trabzon il yöneticilerine, İl Özel idare genel sekreterine, belediye başkanlarına, Ak parti ilçe ve il başkanlarına muhtarlar ile yöre halkına ve ayrıca Gümüşhane cephesinden önceki vali Enver Hacısalihoğlu,Eski vekil sayın Sabri Varan’a Santa ile ilgili büyük emekleri geçen Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın beye ve il özel idaresine Bölge insanları  şükranlarını sunarak teşekkür ediyor.

2600 rakıma yolculuk
Santa(Dumanlı) köyü; Gümüşhane ili ile Trabzon’un Arsin ve Araklı ilçeleri sınırının kesişme noktasını oluşturan Yanbolu vadisinin 1000-2600 m rakımları arasında bulunmaktadır. Etrafı Ziyaret ve Karakaban Dağları, Zincirli, Kilisesırtı ve Uzunsırt gibi 2 bin metrenin üzerinde yükseltilerle kuşatılmış olan Dumanlı(Santa) bölgesinin yıl boyu geçit veren tek girişi kuzeyde, Karadeniz’e dökülen, Yanbolu Deresi vadisidir. Havza, yılın en az 6 ayı ağır kış şartlarının hakim olduğu, bahar ve yaz ayları da sisli ve yağışlı geçen ve de yağışın bolluğuna bağlı çok sayıda su kaynağına sahip bir bölgedir. Havzanın 1700-1800 m rakımına kadar olan vadi yamaçları geniş ve iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır. Santa köy yerleşimlerinin bulunduğu 1500m ve üzeri yamaçlar ise ağırlıklı olarak Ladin ormanları ile kaplı olup 1600-1800m den sonra ise alpin çayırlarla kaplıdır. Orman üstü bölgeler 19. yüzyıla kadar, hayvan yemi ve halkın tüketimi amacı ile tahıl(arpa, buğday, çavdar, yulaf vb) üretim amacı ile ekilen tarla alanları ile kaplı idi.

Santa’nın tarihi derin
Bölge ile ilgili çalışmalarda, ilk yerleşmelerin ortaçağda madenlerin işletilmesine dayalı olarak kurulduğu belirtilen Santa yerleşiminin daha eski yerleşim olması kuvvetle muhtemeldir. 1461 – 1476 yıları arası, Fatih Sultan Mehmet döneminde tüm Trabzon ve Doğu Karadeniz illeri ile birlikte yöre feth edilerek Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1500-1800 döneminde önemli bir madenci yerleşimi olan bölge 1923 nüfus mübadelesi ile tamamı Ortodox Hıristiyan(Rum) olan halkın Yunanistana göç ettirilmesi sonrası boşalmıştır. Günümüzde sadece yaz aylarında yayla yerleşimi olarak kullanılmaktadır. Santa yerleşimi önemli bir madenin yerleşimi olması yanında Bayburt-Trabzon arasında mevcut tarihi ipek yolunun Taşköprü-Sümela-Maçka arasındaki güzergahını kontrol altında tutan stratejik bir konumda bulunmakta idi.

Nasıl gideceksiniz?
Santa Harabelerine bağlı bulunduğu Gümüşhane’den Yağmurdere-Taşköprü güzergahından yada Karaca Mağarası, Kurum Sarıtaş Güzergahından ulaşılabilmektedir. Trabzon’dan ise Trabzon il merkezinin doğusunda olan Arsin ve Araklı sınırları içerisindeki Yanbolu Vadisi’nden ya da Maçka, Sümela, Kürtdere yaylası, Sarıtaş üzerinden ulaşılır. Yanbolu Deresi boyunca yaklaşık 47 km olan yolun 22 km’si asfalt diğer kısmı ise stabilize yoldur ve yolun iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Santa Yayla olarak kullanıldığı için yaz mevsiminde araç yoğunluğu fazladır. Kiralama ve her türlü araç ile ulaşılabilir, yağışlı mevsimlerde yol kalitesinin bozulacağı ve çamur olabileceği göz önüne alınmalıdır. En güzel gezi güzergahı; Trabzon-Arsin Yanbolu vadisinden başlayıp merkez Piştoflu mahallesi-İşhan Mahallesi’nden geçen ve Sarıtaş yaylası, Dilaver tesisleri, Kürtdere yaylası boğazından Sümela Manastırından geçerek Maçka’dan Trabzon’a ulaşan güzergahtır.

Recep GÜNGÖR'ün Kaleminden.
Anahtar Kelimeler SantaRecep Güngör
banner5

Yorum Gönder

@name x