BTSO Hizmet Konseyleri Yol Haritalarını Belirliyor
banner40

banner39

BTSO Hizmet Konseyleri Yol Haritalarını Belirliyor

09 Kasım 2013 Cumartesi 12:02

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nun şehrin ortak aklını harekete geçirmek amacıyla hayata geçirdiği 17 Sektör Konseyi’nin çalıştay takviminde sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz hafta ilk çalıştaylarını gerçekleştiren Makine,...

BTSO Hizmet Konseyleri Yol Haritalarını Belirliyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nun şehrin ortak aklını harekete geçirmek amacıyla hayata geçirdiği 17 Sektör Konseyi’nin çalıştay takviminde sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz hafta ilk çalıştaylarını gerçekleştiren Makine, Otomotiv ve Taşıt ile Hizmet-Ticaret Konseyi ile birlikte 14 Konsey, sektörlerin yol haritalarını belirlemek için düğmeye bastı.

Otomotiv ve Taşıt Konseyi’nden Sorumlu BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, konsey çalışmalarını ‘yakın tarih bize görev veriyor’ sözleriyle tanımladı. Gülener, Bursa otomotiv sanayiinin yerli otomobili üretecek altyapı ve kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Gülener, 42 yılını adadığı mesleğinin inceliklerini ve deneyimlerini aktardı. Konsey çalıştaylarının sektörlerin geleceğine ışık tutacağını belirterek, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iyi işler yapmak kararlılığında, yeterli ve yetenekli saatleri ortaya koymak arzusunda. Bu arzunun ortaklarını saygıyla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Otomotiv ve Taşıt Konseyi Yöneticisi Baran Çelik de, sektör konseylerinin hayata geçirilmesinden dolayı BTSO Yönetim Kurulu’na teşekkür ederken, sektörün tüm taraflarının konseyde temsil edildiğini kaydetti. Ar-ge merkezi ve projeleriyle Türkiye’de otomotiv sektörünün lider olduğunu belirten Çelik, “Otomotiv ve Taşıt Konseyi’nin amacını, otomotiv endüstrisine maksimum fayda sağlamak, 2023 hedeflerine ulaşılması için gerekenlerin neler olduğunun tanımlanması ve öneriler olarak belirledik. Yolumuz açık olsun.” dedi.

STRATEJİK SEKTÖR MAKİNE’NİN SORUMLULUĞU BÜYÜK

Makine Konseyi’nden Sorumlu BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener de, BTSO’nun yeni vizyonu kapsamında ortaya konulan sektör konseylerinin önemine işaret ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde gelecekteki ihracat ve üretim portföyümüzü arttırmak adına konseylerimiz önemli katkı sağlayacaktır. Makine sektörü, hem yarattığı katma değer, hem istihdam, hem de potansiyeli açısından Bursa’nın en önemli sektörlerinden biri. 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefi doğrultusunda makine ihracatımızı planladığımız rakam 100 milyar dolar.Dolayısıyla bunun yüzde 10’unu yani yaklaşık 10 milyar dolarını Bursa’nın yapması öngörülüyor. Bu anlamda Bursa’nın kat edeceği çok yol var. Sektörün büyümesini önümüzdeki 10 sene içerisinde yüzde 25’e çıkartmamız lazım.Tabii ki nitel bazda büyüme son derece zor.Çünkü dünyada pazar potansiyelleri belli. Yönümüzü nitel ve teknoloji yoğun büyümeye çevirmek ve katma değeri yoğun daha yüksek ürünlere çevirmemiz gerekiyor. Biz de bu anlamda Bursa sanayisine bir yön vermek, yol vermek amacındayız. Önümüzdeki yıllarda Bursa sanayi makine açısından daha yüksek potansiyele ulaşmasını ümit ediyoruz.”

Makine Konseyi Yöneticisi Hüseyin Durmaz da, BTSO Yönetimi’nin ‘şeffaflık ve katılımcılık’ prensiplerinin projelerle hayat bulduğuna dikkat çekerken şu görüşleri dile getirdi: “Sektörümüz ilk kez böyle geniş katılımlı bir toplantıyla biraraya geliyor. Bursa denince akla diğer ana sektörlerle birlikte makine sektörünün de gelmesi, sektörün daha ileriye gitmesi, Bursa’ya, Türkiye’ye ve insanlığa hizmet etmesi için çalışacağız. Sektör, 1990’lı yıllardan bugüne yüzde 20 büyüdü. 2023 yılına 10 senemiz kaldı. Makinede toplam 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ‘hayal’ diyenler var. Niye hayal olsun? Dünyadaki petrol ve türevlerinden sonra gelen sektör makine. Bizim temsil ettiğimiz sektörün payı Almanya’da, Amerika’da, Japonya’da ve gelişmiş ülkelerde yüzde 20’ye tekabül ediyor.Türkiye’de düşen pay ise sadece binde 6. Yani, makinede zayıfız. Şu an bir kapı açmamız lazım.Makine imalat sanayini otomotivle beraber Türkiye’de ve Bursa’da 1 numara yapmak ortak hedefimiz olacak. Devletimiz tarafından makine sektörü, stratejik sektör olarak tanımlandı.Yani, stratejik bir sektörü temsil ediyoruz.Bunun ne anlama geldiğini, omuzumuza ne kadar yük geldiğini asla unutmayalım.”

Hizmet-Ticaret Konseyi’nden Sorumlu BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Yönetim Kurulu’nun yeni vizyonuyla harekete geçirdiği sektörlerin Bursa’yı 2023 Türkiyesi’nin baş aktörü yapacağına vurgu yaptı. Gürses, “Sektörlerimizin; tek bir merkezden, sektörün tüm oyuncularının katılımıyla ortaya çıkarılacak stratejiyle, geleceğe hazırlanması; Bursa iş dünyasının ‘ortak aklını’ yansıtacaktır.” dedi. Gürses, BTSO Yönetimi’nin 16 makro projesinden Payitaht Çarşısı, Bursa Finans ve Ticaret Merkezi, Marka Bulvarı, Organize Ticaret Bölgeleri, Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesi’nin direkt ticaret sektörlerine yönelik olduğunun altını çizerek, “Sektörümüzün çağa ayak uydurması ve rekabet gücünü yükseltmesi için devlete ve özel sektöre önemli görevler düşüyor. Konseyimiz de bundan kendine düşen payı ve sorumluluğu alacaktır. Konseyimizin gerek projelerin hayata geçirilmesinde gerekse Bursa ekonomisine ivme kazandırmada etkin rol oynayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Hizmet-Ticaret Konseyi Yöneticisi Irmak Aslan ise Türkiye’de ilk defa oluşturulan, ilk lokal konsey yapılanmasının ortak ihtiyaç ve sorunların tespiti ve çözümü noktasına etkin rol oynayacağını belirterek, “Bizim projelerimiz var. BTSO önderliğinde sektörümüz adına cevaplar arayacağız” dedi.

Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x