Yığılca Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, mekanik mücadelede kadınlardan yararlanıyor. Akçaören Fidanlama Sahası'nda yılın sadece 4 günü yürütülen çalışmada günübirlik yevmiye usulu çalışan orman köyü sakinlerinin tamamına yakını, kadın işçilerden oluşuyor. 22 kişilik işçi grubunda 19 kadın bulunuyor.
- "Aile bütçesine katkı sağlıyoruz"
AA
İşçilerin çavuşu Necmi Demir, AA muhabirine, orman zararlılarının çam ağaçlarına hasar vermemesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Kese böcekleri çam ağaçlarının büyümesine engel oluyor. Bunun olmaması için her sene bu işi yapıyoruz. Kadınlar sürekli bu işe geldikleri için elleri daha yatkın" diye konuştu.
Kadın işçilerden Filiz Altay (18) ise zorlu arazi ve hava şartlarına rağmen 3-4 gün boyunca çam ağaçlarının kurumaması için kese böceklerini temizlediklerini kaydederek, ''Yaptığımız iş başkalarına zor geliyor olabilir fakat uzun yıllardır bu çalışmayı yapıyoruz ve alıştık. Biz hiç zorlanmıyoruz. Topladığımız kozalardaki çam kese böcekleri ağaçlara zarar veriyor. Bizler bu zararlıları kesiyoruz, eldivenlerle çuvallara koyuyoruz. Ardından hazırladığımız su dolu havuzlarımıza bırakıyoruz" şeklinde konuştu.
- "Aile bütçesine katkı sağlıyoruz"
İşçilerden Dilek Yalçın (16) da alıştıkları için zorlanmadan çalışabildiklerini dile getirerek, çam kese böcekleriyle temasın alerjik etki yaptığını, bu yüzden eldiven giymeleri gerektiğini anlattı.
Çam kese böceklerinin bulunduğu ağaçlara çıktıklarını, hastalıklı dalları keserek aşağıda bekleyen arkadaşlarına attıklarını ifade eden Yalçın, "Aşağıdaki arkadaşımız attığımız dalları çuvala dolduruyor. Daha sonra havuza götürülüyor. Yaptığımız çalışmayla hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de ormanların korunmasına yardımcı oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Adalet Altay (41), zararlı böceklerin ağaçların kurumasına ve diğer ağaçlara sirayet etmesine neden olduğunu söyledi.
Altay, "Topladığımız dalları yerde bırakmıyoruz. Bir çuvala koyuyoruz. Daha sonra su dolu havuzlarımızda bir araya getiriyoruz. Yaptığımız iş gerçekten zor. Ağaçtayken her tarafı göremiyorsunuz. Aşağıdaki arkadaşlarımız 'şu dalda kaldı' diyor. Oraya çık, kendine çek, gerçekten zor" ifadesini kullandı.
AA
Yorum Gönder