Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Karadeniz'de yayılış gösteren Maviyemiş için yeni bir eylem planını hayata geçiriyor.
2013 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Maviyemiş ve Üzümsü Meyvelerin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü gereğince, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında yayılış gösteren Maviyemişle alakalı envanter çalışmaları tamamlandı.
Karadeniz'in ekolojik yapısı dolayısıyla meyvenin yetişmesine oldukça uygun olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, uygulamaya alınacak eylem planıyla yöre halkına ekonomik faydalar sağlanacağını belirtti.
Yapılan envanter çalışmaları neticesinde Trabzon, Rize ve Gümüşhane'de toplam 61.930 dekar sahada 594 ton meyve ve 850 ton yaprak servetine sahip olunduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Maviyemiş; taze tüketiminin yanında özellikle ilaç sanayiinde, dondurma, meyve suyu, çay, pasta yapımında, vitaminler ve minareller yönünden de eşine ender rastlanan bir meyve. Ayrıca iyi bir antioksidan olarak da biliniyor. Üzümsü türler arasında en değerli meyvelerden biri olan Maviyemişin kullanım alanını yaygınlaştırarak yöre halkına ekonomik katkı sağlamayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Trabzon'da Ligarba, Rize'de Likapa, Artvin'de Morsivit veya Mahabak olarak isimlendirilen Maviyemişin yabani meyveleri yöre halkı tarafından reçel, pekmez ve şurup yapılarak tüketiliyor. Mineral ve vitaminlerce zengin olan Maviyemiş insan sağlığı açısından çok yararlı özelliklere sahip bulunuyor. Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özelliği yanında Maviyemiş iltihaplar için dezenfektan özelliği taşıyor. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive eden Maviyemiş, aynı zamanda yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını da sağlıyor.
Yorum Gönder