Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi Erdem Şekerli, kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan köyde yalnız yaşayan annesinin yaşlılık nedeniyle tavuklarıyla ilgilenememesi, kendisinin de kent merkezinde oturması yüzünden sürekli köye gidip gelememesi yüzünden köydeki tavuklarını yemlemek için okuldaki hocalarının yardımıyla ilginç bir yöntem geliştirdi.
Köydeki kümese kurduğu sistem sayesinde köye gitmeden tavuklarını yemleyebilen Şekerli'nin, sistemin çalışıp tavukların yemlenebilmesi için her gün kümesteki sisteme bağlı telefonu araması gerekiyor.
Gümüşhane kent merkezinde oturan ve il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Pirahmetköyünde beslediği 15 tavuğu yemleyebilmek için her gün köye gidip gelme zahmetinden kurtulmak isteyen Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencisi Erdem Şekerli, bu durumu okulunun Bölüm Başkanı olan Öğretim Görevlisi Kurtuluş Demir'e aktararak yardım istedi.
Kent merkezindeki bir elektronikçiden de yardım alan Demir ve Şekerli, köydeki kumesteki tavukları yemleyebilmek için ilginç bir sistem kurdu.
"Uzaktan Cihaz Kontrolü Sistemi" adı verilen sistem sayesinde kümesteki sabit telefonu arayarak şifre giren Şekerli, böylece her gün köye gitmeden tavuklarını yemleyebiliyor.
Öğretim Görevlisi Kurtuluş Demir yaptığı açıklamada, kent merkezine uzak olan köydeki tavukları yemleme zahmetini ortadan kaldırmak için bu sistemi kurduklarını ifade ederek, aynı sistemin farklı amaçlarla da kullanılabildiğini söyledi.
Günlük hayatı kolaylaştıran Uzaktan Cihaz Kontrolü Sistemi'nin yeni bir sistem olmadığını, daha önceden de değişik şekillerde kullanıldığını dile getiren Demir, şu ifadeleri kullandı:
"Bu sistem daha önceden de kullanılıyordu. Mesela bir tarlada kuyunun başına her seferinde gidip gelip pompayı çalıştırmaktansa uzak mesafeden pompayı çalıştırıyorsunuz ve istediğinizde durduruyorsunuz. Bizde buna benzer bir uygulama yaptık. Erdem Şekerli kent merkezinde oturduğu için her gün köye gidip tavukları yemlememesi için böyle bir sistem geliştirdik ve uzaktan yemleme yapıyoruz. Elektronikçi arkadaşımız Yalçın Milet'in de yardımıyla devre hazırladık. Yapmış olduğumuz mikro işlemcili bir devreyi getirip köyde kurduk. Bu sistemi telefon hattına bağladık"
Demir, sistemin balık çifliklerinde balıkları yemlemek, kümeslerde tavuklara su vermek için de kullanılabileceğini anlatarak, "Bu ve buna benzer projelerimize desteklerinden ötürü Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın İhsan Günaydın ile meslek yüksekokulu müdürümüz Doç. Dr. Sayın Özgün Kalkışım'a teşekkür ederiz" diye konuştu.
HERGÜN KÖYE GİTME ZAHMETİNDEN KURTULDU
Erdem Şekerli ise sistemin çok güzel çalıştığını ve her gün köye gidip gelme zahmetinden kurtulduğunu kaydederek, "Köyde sadece annem yaşıyor. Yaşlı olduğu için köydeki tavuklarımla ilgilenemiyor. Bende tavukları yemlemek için her gün köye gitmek durumunda kalıyordum" dedi.
Köye gitmeden tavukları yemleyebilmek için okuldakı hocası olan Demir ve elektronikçi arkadaşı Milet'ten yardım istediğini vurgulayan Şekerli, şunları anlattı:
"Köyümüzün kent merkezine uzaklığından dolayı hocamıza nasıl bir sistem yaparak tavuklara uzaktan yem verebiliriz dedim. Daha sonra hocamızla devre tasarladık ve Gümüşhane'deki elektronikçi arkadaşımız Yalçın Milet'ten yardım alarak devreyi hazırladık. Daha sonra devreyi kümese monte ettik. Çok harika ve güzel çalışan bir sistem oldu. Artık sürekli köye gidip gelmektense, bir telefon açarak tavuklarımı yemleyebiliyorum" dedi.
"UZAKTAN CİHAZ KONTRAL SİSTEMİ" İLE TAVUKLAR NASIL YEMLENİYOR
Şekerli, önce hocası Demir ve arkadaşı Milet'in yardımlarıyla hazırladığı sistemi köydeki tavuklarının kümesine kurdu. Daha sonra şehirden köydeki sisteme bağlı sabit telefonu arayan Şekerli, sistemin çalışması için kümesteki telefonu 5 kez çaldırıyor. Kümesteki telefonun 5 kez çalmasının ardından sistem Şekerli'den şifre istiyor. Şekerli'nin telefon tuşlarını kullanarak şifreyi girmesinin ardından sistem otomatik olarak devreye girerek 5 saniye boyunca önceden yem doldurulan hazneden kümese yem boşaltıp daha sonra bu işlemi durduruyor.
Şekerli, tavuklarını yeniden yemlemek istediğinde tekrar kümesteki telefonu arayıp aynı işlemi yaparak her gün köye gitmeden Gümüşhane kent merkezindeki evinden köydeki tavuklarını yemleyebiliyor.
Yorum Gönder