Eski zamanlarda Karadeniz'de ince fındık dallarından yapılan, yük taşıma ile fındık toplama gibi işlerde yoğun olarak tercih edilen sepetin üretimi ve kullanımı, kentleşmenin etkisiyle azaldı.
AA
Kullanımının yanı sıra ustalarının da azaldığı sepeti, yılların tecrübe ettiği elleriyle yaparak yaşatmaya çalışan 85 yaşındaki Vahit Öztürk, ilerleyen yaşına rağmen bu işi bırakmayarak sepetin Karadeniz kültüründeki yerini kaybetmemesini sağlıyor.
Tirebolu ilçesi Yukarıboğalı köyündeki evinde sepet yapan Öztürk, AA muhabirine, 50 yaşında başladığı sepetçiliği babasından öğrendiğini söyledi.
Öztürk, geçimini sepet yaparak sağladığını ifade ederek, "Başka da bir gelirim yok. Böyle idare edip geçiniyorum. Yaptığım sepetleri pazara götürerek 30 ile 50 lira arasında satıyorum. Haftada 4 sepet yapıp satıyorum" dedi.
Bahçesindeki fındık ağaçlarından kestiği ince dallarla sepet ördüğünü belirten Öztürk, şöyle konuştu:
"Küçük bir fındık bahçem var. Sepet yapmaya uygun dalları bulup kesiyor, ardından şekillendiriyorum. Ağaçları yontuyorum ve sepet yapmaya hazır hale getiriyorum. İki çubukla başlıyorum ve örüyorum. Sepetin öreceğim çubuklarını ana çubukların arasından geçiriyorum. 'Eğme' dediğimiz bir çubuğu da gövdeye iple bağlıyorum. Sepet, yapmak bilmeyene zor, bilene kolay bir iş."
- Kente göç sepet ustalığını da azalttı
Öztürk, yörede çoğu kişinin kent merkezlerine ve il dışına çalışmak için göç ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Artık herkes başka şehirlere gidiyor, kullanım azaldı, yörede benden başka da yapan çok az kişi var. Bu işi artık yapmıyorlar, öğrenmeyi de istemiyorlar. Eskiden şehir dışına gitmek fazla yoktu. Şimdi ise tam tersi. Kente göç dolayısıyla insan sayısı azaldı, sepetin kullanımı da azaldı. Fındık toplama işinde de sepetin kullanımı azaldı, şimdi çuval şeklinde sepetler çıktı."
AA
Yorum Gönder