Artvin'de etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, en çok kentin yüksek kesimlerindeki yaban hayvanlarını etkiledi.
AA
Kentte adeta yaşamı felç eden kar yağışının ardından yüksek kesimlerdeki kayalık arazilerde yaşadığı bilinen yaban keçileri, yiyecek bulma umuduyla kent merkezine indi. Yaklaşık bir haftadır yaşam merkezlerinin yakınlarında görülen yaban keçileri, vatandaşların ilgi odağı oldu.
Ortamahalle sakinlerinden Musa Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'e bu yıl kar erken yağdığını belirterek, "Mahallemizde ve bahçelerimizde kar kalınlığı yaklaşık 40 santimetreye ulaştı" dedi.
Çok kar yağdığından yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının şehir merkezine indiğini ifade eden Ayık, "Evimizin karşısındaki dağın yamacına 2 yaban keçisi gördük. Bu hayvanlar hep yüksek dağların eteklerinde yaşar. Kar yağdığından bu yana, yani tam bir haftadır bu güzel hayvanlar her gün aynı yere kadar gelip otluyor. Eşim, çocuklarım ve kardeşlerim başta olmak üzere bütün mahalleli toplanıp yaban keçilerini evimizden keyifle izliyoruz" dedi.
Yerleşim yerlerine kadar inen yaban hayvanlarını korumak için sabahtan akşama kadar evlerinin balkonunda gönüllü bekçilik yaptıklarını dile getiren Ayık, "Her ikisi de çok güzel. Biraz da ürkekler. Duydukları ani bir seste hemen kaçıyorlar. Biz onlara alıştık. Mahalleliler olarak onları korumayı görev edindik. Bölgede avcılık yapan olursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine haber vereceğiz" diye konuştu.
Hayvanların sürekli aynı bölgeye geldiklerini ve akşam saatlerinde ortadan kaybolduklarını anlatan Ayık, zaman zaman ot ve yiyecek bulmakta güçlük çeken hayvanlar için söz konusu bölgeye yem bırakacaklarını söyledi.
Yaban keçisini kaçak avlayanlara 12 bin lira ceza
Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, kış mevsimin ağır geçtiği Doğu Karadeniz'de yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine inebileceğini belirtti.
Vatandaşları kaçak avlanma konusunda uyaran Bulut, özellikle yaban keçisi avının özel izinle ve av turizmi kapsamında yapılabildiğini, aksi takdirde avlanması durumunda 12 bin liradan başlayan para cezalarının söz konusu olduğunu bildirdi.
Koruma altında bulunan yaban keçilerinin daha çok kayalık arazileri tercih ettiğini anlatan Bulut, şöyle devam etti:
"Özellikle kışın ağır geçtiği bölgemizde yiyecek bulabilmek için yaban keçileri yerleşim yerlerine kadar inebiliyor. Kaçak avcılar özelikle gece projektör kullanarak avlanıyorlar ve her gördükleri parlayan göze ateş ediyorlar. Dolayısıyla hayvanın dişisi, erkeği, yavrusu ve hatta cinsi dahi gözetilmiyor. Bu da doğada daha büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bu tarz avlanan bilinçsiz avcılar, bölge çok sarp yapıya sahip olduğundan vurdukları avların birçoğuna ulaşamamaktadır. Doğada yaralı halde kalan hayvanlar ise acı çekerek can veriyor."
Yaban hayatını korumak için koruma kontrol ekipleriyle ara vermeden denetimlere devam ettiklerini dile getiren Bulut, vatandaşların da kendilerine destek olarak bölgede kaçak avlanan ya da durumundan şüphelendikleri kişileri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, jandarma ve emniyet birimlerine bildirilmelerini istedi.
Bulut, müdürlüklerine bağlı Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane'de, kar nedeniyle yem bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için doğaya 43 ton besi yemi, sakatat ve ot bırakılacağını da sözlerine ekledi.
AA
Yorum Gönder