Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, vatandaşların mezbahada kesilen, veteriner hekim tarafından kontrol edildiğini gösteren damgalı etleri tercih etmelerini, damgası olmayan ve hangi cins hayvana ait olduğu bilinmeyen etleri kesinlikle satın almamalarını istedi.
AA
Kara, yaptığı açıklamada, Yağlıdere ilçesinde kontrolsüz hayvan kesimi sırasında 5 kişinin şarbon hastalığına yakalandığını anımsattı.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince ticari amaçlı hayvan kesimlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı mezbahalarda yapılması, kesim öncesi ve kesim sonrası resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekim muayenesinden geçirilerek damgalanmasının mecburi olduğuna dikkati çeken Kara, muayeneden geçen etlerden hastalıksız olanların özel damgayla mühürlendiğini, bu damga üzerinde hayvanın hangi mezbahada kesildiği ve etin hangi cins hayvana ait olduğu gibi bilgilerin de bulunduğunu belirtti.
Oda olarak yıllardır kontrolsüz kesimlerin önüne geçmek için mücadele ettiklerini vurgulayan Kara, şöyle devam etti:
"Zoonoz hastalıklarının veteriner hekim kontrolü olmayan kaçak kesimler nedeniyle tüketiciye bulaşma riskinin yüksek olduğu yaşadığımız örnekler ve bilimsel otoriteler tarafından doğrulanmaktadır. Yağlıdere ilçesinde yaşanan olayda ne kadar doğru ve önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Ticari ve siyasi kaygıdan uzak, gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması için yapmış olduğumuz açıklamalar zaman zaman bazı kurumları rahatsız etse de sağlık kurallarına uymazsak bulaşıcı hastalık riskine maruz kalmamız kaçınılmaz olacaktır."
Kara, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları önlemek için bütün kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu da ancak hayvanların kayıt altına alınması, ruhsatlı hayvan pazarlarında alınıp satılması ve ruhsatlı mezbahalarda kesilerek tüketilmesiyle mümkündür. Kaçak kesimlerin önüne geçilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlükleriyle belediyelerin işbirliği yaparak Giresun merkez ve ilçelerinde geniş kapsamlı bir çalışma yapması ve denetim sıklığının artarak devam etmesiyle sağlanabilir. Halkımızın da konuya duyarlı olması, mezbahada kesilen veteriner hekim tarafından kontrol edildiğini gösteren damgalı etleri tüketmeye dikkat etmelerini, damgası olmayan ve hangi cins hayvana ait olduğu bilinmeyen etleri kesinlikle satın almamalarını tavsiye ederiz."
AA
Yorum Gönder