Danteli bırakıp hamak örünce para kazanmaya başladılar
banner40

banner39

Danteli bırakıp hamak örünce para kazanmaya başladılar

19 Ocak 2014 Pazar 12:49

Samsun'un Yakakent ilçesinde yaşayan emekli Meral Kılınç'ın, ev kadınlarının aile bütçelerine katkı sağlaması ve meslek sahibi olmaları amacıyla 6 yıl önce başlattığı hamak ve salıncak örücülüğü eğitimi sayesinde, ilçede işsiz kadın sayısında azalma oldu

Danteli bırakıp hamak örünce para kazanmaya başladılar
Yakakent ilçesinde ilk kez 2008 yılında ev kadınlarına yönelik Halk Eğitim Merkezi'nin desteği ile örücülük programı başlatan Kılınç sayesinde ilçedeki çok sayıda ev kadınının meslek sahibi olduğu belirtildi.
Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amacının ev hanımlarına beceri kazandırmak veya var olan becerilerini geliştirerek aile ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

"Dantel örmeyi bırak, hamak örmeye bak" sloganıyla yola çıktıklarını anlatan Kılınç, "Yakakent ilçesinde çok sayıda ev hanımına hamak ve salıncak örücülüğünü öğrettik. İsteyen kadınlarımız evlerinde hamak ve salıncak örerek para kazanıyor. Ördükleri ürünleri satın alıyoruz. Ayrıca ilçede yaşayan 20 ev kadınını bir araya getirerek kendi iş yerimizi kurduk. Atölyemizde part time çalışan ev hanımları hamak ve salıncak üretip düzenli gelir kazanarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor" dedi.

- "Kendi markalarını kurdular"

Kurdukları atölyede sadece kadınların çalıştığını kaydeden Kılınç, kendi markalarını da oluşturduklarını vurguladı.

Değişik model ve tarzda hamak ve salıncak örücülüğü yaptıklarını dile getiren Kılınç, şöyle konuştu:

"Ev hanımlarının becerilerini geliştirerek üretime aktif katılımını sağlamak istiyoruz. Yerli ürün maliyeti ile artı değer yaratmak ve kalitemizle pazarda ithal ürünlerin önünde yer almak istiyoruz. Çeşitli modellerde üretim yapıyoruz. Talebe bağlı olarak kendir, uzal kendir, pamuk veya polyester iplik kullanıyoruz.  Atölyemizde özgün üretimimiz olan ürünler dışında model ve özel örnek ve miktar tercihine bağlı sipariş üretimler de yapıyoruz."

- "Mesai saati yok, üretim yaptıkça para kazanıyoruz"

Türkiye'nin birçok şehrinden sipariş aldıklarını ve talebe göre üretim yaptıklarını belirten Meral Kılınç, ev kadınlarının istediği zaman atölyeye gelerek çalıştığını ve yaptığı ürünün bitiminde de işe göre ücret aldığını anlattı.

İki kızı olduğunu ve birinin üniversitede okuduğunu belirten ev kadına Nurgül Tütüncü, aile bütçesine katkı sağlamak için çalıştığını söyledi.

Daha önceden bir mesleği olmadığını ve evde oturduğunu anlatan Tütüncü, "Evde her gün boş boş oturuyordum. Şimdi bir mesleğim var. Örücülük yapıyorum. Kurduğumuz atölyeye gelerek hamak ve salıncak örüyorum. Aylık olarak asgari ücretten daha fazla para kazanıyoruz. Kızımın eğitimi için iyi bir gelir oluyor. Ayrıca burada mesai uygulamamız da yok. İstediğimiz zaman geliyoruz. Yaptığımız işi bitiriyoruz, ne kadar çok yaparsak o kadar para kazanıyoruz" diye konuştu.

Zeynep Altıntaş ise hobi olarak katıldığı kurs sonunda mesleği olduğunu, atölyeye her gün gelerek örücülük yaptığını ve karşılığında da iyi bir gelir elde ettiğini söyledi.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x