Fethiye'nin Ölüdeniz beldesi Hisarönü mahallesine 1958 yılında yapılan Hisarönü Camii bölgeye 1984 yılında gelen turizm nedeniyle bar ve diskoların ortasında kaldı. Yeni yasaya göre içkili mekanların en az 100 metre mesafede olması gerekirken daha önceki yıllarda alınan ruhsatlar nedeniyle cami ile disko ve barlar yan yana hale geldi. Yoğun bir turizm sezonunun yaşandığı şu günlerde Hisarönü barlar sokağında tam barların arasında kalan camide teravih namazı kılınıp ilahiler okunurken hemen bitişikteki bar ve diskolardan da yerli ve yabancı müzikler yükseliyor. Cami imamhatibi Şükrü Girgin çevre esnafı ve mahalle sakinlerine teravih ve diğer vakit namazları kıldırırken çevreden gelen müzik sesi oldukça fazla olsa da cemaat ibadetini sürdürüyor. Akşam saatlerinden itibaren yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Hisarönü barlar sokağındaki camide özellikle ezan sesi başlayınca bazı turistler yol ortasında durup minareden gelen ezanı dinlerken çevredeki bazı bar ve diskolarda müzik yayınlarını keserek saygılarını ortaya koyuyorlar.
VATANDAŞLAR İMAMI MI DİNLEYECEĞİZ YOKSA MÜZİĞİ Mİ?
Hisarönü Camii'ne teravih ve vakit namazı kılmaya gelen vatandaşlar ibadet esnasında camiye dolan müzik sesi nedeniyle “İmamı mı dinleyeceğiz yoksa müziği mi? İnanın zihnimiz dağılıyor. Camiyle barın yan yana olduğu böylesine bir başka yer yoktur inancındayız. Gerçekten zaman zaman çok rahatsız oluyoruz. Namaz kılarken dışarıdan yayılan müzik ibadeti etkiliyor.” dediler.
Vatandaşlar “Bu cami tam barların ortasında kalmış. Dışarıdan gelen bir kişi burayı küçük İngiltere gibi zanneder. Bizler çevredeki barlara ezan okunurken ve farz namazı kılınıncaya kadar müzik sesini en aza indirmelerini istedik. İşletme sahipleri buna uyuyorlar. Zaten yapılacak başka bir şey yok. Barı kaldırmaya kalksak hemen sosyal medyada şeriat geliyor diyerek yaygara yaparlar. Burada işletmelere ilk ruhsat verilirken düşünülmeliydi. Yasalar o zaman uygulanmalıydı. Biz namazımızı kılarken dışarıdan gelen müziği duymamaya çalışıyoruz. Başka yapılacak bir şey de yok. Eğer İngiltere'de olsaydı kilise ya da okul yanında içki satılmazdı. Fakat ülkemizde şeriat gelecek diye bu tür olumsuzluklar yaşanabiliyor” diye konuştular.
Yorum Gönder