Ladik ilçesinde çatı ustaları, inşaatın çatısına başlamadan önce inşaat sahibi ve çevredeki vatandaşlardan hediye almak için yaklaşık 500 yıl önce başlatılan mani geleneğini sürdürüyor.
İlçede ahşap evlerin çatısına başlamadan önce ustaların, inşaat sahibi ve komşularından hediye almak için yaklaşık 500 yıl önce başlattıkları mani geleneğini Seydiahmet Okan (75) ile çıraklıktan yetiştirdiği Fahrettin Ölmez (53) yaşatmaya çalışıyor.
57 yıllık inşaat ustası Seydiahmet Okan, AA muhabirine, ilçede ahşap evlerin yerine betonarme evlerin yapımına başlanmasıyla ahşap çatı ustalarının da mani geleneğini terk ettiğini söyledi.
Çıraklıktan itibaren mani söylemeye başladığını anlatan Okan, "Çırakken mani geleneğini öğrendim ve yanımda çıraklıktan itibaren çalışanlara da öğretiyorum. Eskiden ev yaptıranlar geleneği bildiği için çatıya başlamadan önce mani söylemeye başladığımızda çeşitli hediyeler alır getirirlerdi ancak son dönemde geleneği vatandaşların da unutması nedeniyle çok az hediye getiren var. Hediye olmasa da biz geleneğimizi yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.
Ahşap yapılarda çatı yapımına başlanıp, ilçede "helvacı direği" denilen çatının ilk direği dikildiğinde inşaat sahibinin helva yapıp ustalara getirdiğini belirten Okan, "Bunun üzerine ustalar da mani okumaya başlardı. İnşaat sahibi de ustaları sevindirmek ve onların daha iyi çalışmasını teşvik etmek için havlu, elbise, çarşaf, basma, gönlünden ne koparsa getirirdi. Biz de bunları çatıya asardık. Daha sonra ustabaşı, yani maniyi söyleyen usta, diğer çalışanlara hediyeleri dağıtırdı" diye konuştu.
Geleneğin son temsilcisi olarak kaldıklarını vurgulayan Okan, genç çıraklara mani geleneğini öğretmeye çalıştıklarını kaydetti.
Ahşap kentte gelenek sürdürülüyor
Ladik Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Şahin Örnek, ilçeye turistlik mekan kazandırmak için tamamen ahşaptan yapılan Ambarköy'de 3 yıldır ustaların ahşap yapıların çatısına başlamadan mani söylediğini kaydetti.
İlçenin ahşap geleneğinin gelecek nesillere aktarılması için oluşturulan Ambarköy'de ahşap ustalarının da kendi geleneklerini gelecek nesillere taşımaya çalıştığını dile getiren Örnek, "Biz de ustalarımız mani söylemeye başladığında onlara çeşitli hediyeler alıyoruz. Ambarköy'e gelen yerli ve yabancı turistlerin bu çok ilgisini çekiyor. İlçemizin var olan değerlerinin yok olmaması için çalışıyoruz" dedi.
AA
Yorum Gönder