Türk mühendisten sanal trafik ışığı
banner40

banner39

Türk mühendisten sanal trafik ışığı

16 Ocak 2015 Cuma 09:41

Türk mühendis Ozan Tonguz, trafik sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için harekete geçti. Her sürücüye özel trafik ışığı sayesinde trafik akışının yüzde 60 oranında rahatlaması hedefleniyor

Türk mühendisten sanal trafik ışığı
Trafik ışıklarının kaldırılmasının kaosa yol açacağını düşünen uzmanlar, yerine geçebilecek son teknoloji bir cihaz üzerine çalışmalara başladı. ABD’de bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi mühendisleri, ‘Sanal Trafik Işığı’ adını verdikleri proje ile trafiği daha güvenli hale getirmek için adımlar attı. Projenin başında ise Türk bilgisayar ve elektronik mühendisi Profesör Ozan Tonguz yer alıyor. Ozan Tonguz’un projesi trafik ışıklarının yerine geçecek ve kişiye özel bilgi verecek. Arabanın ön camına yerleştirilecek olan cihaz, cama yansıttığı görüntülerle sürücülere ‘geç’ veya ‘dur’ anlamı taşıyan sinyaller gönderecek. Yeşil ve kırmızı renklerle gönderilecek uyarılar, sürücülere durması gereken yeri ve güvenli bölgeyi gösterecek. Proje sayesinde, trafik ışıklarını beklerken harcanan zamanın en aza indirilmesi hedefleniyor.
Cihaz, sürücüler kavşağa yaklaştığında onlara bilgi verecek ve sanal kırmızı ışık sayesinde araçların durmasını sağlayacak.

Trafiği yüzde 60 rahatlatacak

Proje aynı zamanda arabaların sensörlerini kullanarak yerlerini tespit ediyor ve trafik içinde düzenin sağlanmasına yardımcı oluyor. Sistem sayesinde sürücüler birbirlerine mesaj ve uyarı da gönderebiliyor. Ozan Tonguz geliştirdikleri projeyle ilgili olarak CNN’e verdiği röpörtajda, ‘cihazın kullanılması ile araçların birbirleri arasında sürekli iletişim içinde olacağını’ belirtirken, ‘Sanal Trafik Işıklarının son derece güvenilir bir sistem oluşturacağını’ savundu. Tonguz ayrıca, yayaların ve bisikletlilerin de cihaz sayesinde görülebileceğini ve bunun olası kazaları azaltacağını vurguladı. Proje tamamlandıktan sonra trafik akışını yüzde 60 oranında kolaylaştırması bekleniyor. Portekiz’de bir prototip sistemi kuran uzmanlar 450 taksi üzerinde uygulamayı test etmeye başladı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x