Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başbakan Davutoğlu ile akil insanların yapacağı toplantının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Toplantının zamanlaması çok önemli. Çünkü bizim yaptığımız görüşmelerin ve toplantıların üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Aradan geçen zaman içerisinde Türkiye'nin bu konuda çok büyük kazanımları oldu" dedi.
AA
Özellikle IŞİD bahanesiyle gerçekleştirilen gösterilerin çeşitli tartışmalara neden olduğunu belirten Hakyemez, bu olaylar nedeniyle, 'acaba süreç sona mı eriyor' şeklinde soruların sorulmaya başlandığını kaydetti.
Hakyemez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çözüm süreciyle ilgili kararlı tavırlarının çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin hep arkasında durdular. Onun için Sayın Başbakan ile akil insanların yapacağı toplantı da büyük önem taşıyor. Sayın Başbakan Davutoğlu ile yapılacak olan toplantıda, çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirilecektir. Toplantıda sürecin gidişatı ve gelen tepkiler de ele alınacaktır. Geleceğe yönelik neler yapılması gerektiği de toplantıda görüşülecektir."
Yusuf Şevki Hakyemez, IŞİD bahasenisye yaşanan olayların çözüm sürecini sabote etmek, engellemek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü de vurguladı.
Prof. Dr. Dedeoğlu
İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun pazar günü heyet üyeleriyle yapacağı toplantıya davet edildiğini ancak görüşmenin içeriğiyle alakalı herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi.
Dedeoğlu, toplantının içeriğini kendilerinin de basından takip ettiğini ifade ederek, şöyle konuştui:
"Akil meselesinin tekrar gündeme getirilmesinden anladığım kadarıyla farklı kesimler arasında yeni bir diyalog zemini aranıyor. Sadece ülke içindeki farklı kesimler değil, bir takım siyasi ve sosyolojik etki yaratan farklı kesimler arasında çözüm sürecini de hızlandıracak, aynı zamanda sınırların dışında da yeni pozisyonlara işaret edecek bir çaba var. Bu süreç anladığım kadarıyla diyaloglar yoluyla sürdürülecek. Buna yönelik girişimlerin başladığı bir dönem olarak görünüyor."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay'ın da "Çözüm süreci genişleyecek" sözünü hatırlatan Dedeoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu genişlemeden kastedilenin Irak veya Suriyeli Kürtleri belki yurt dışı bağlarının bu kapsamda düşünüldüğünü tahmin ediyorum. Akiller düzeyinde böyle bir genişlemeye ihtiyaç var mı emin değilim. Ancak devletin böyle bir diyalog kapısını açmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Yani görünür bir diyaloğun açılması lazım."
Avni Özgürel
Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, heyet üyelerinin, Başbakan Davutoğlu ile çözüm süreciyle ilgili görüşmek üzere pazar günü Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne davet edildiğini anımsattı.
Çözüm sürecini değerlendiren Özgürel, başladığı günden bu yana muhtelif vesilelerle test edilen sürecin, hepsinden güçlenerek çıktığını ve çözüm iradesinin galip geldiğini vurguladı.
"Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok"
Devletin de hatalarının bulunduğunu ileri sürdüğü süreçte, örgüte yakın halkalarda hatalar, sapmalar, kontrol dışı çıkışlar meydana geldiğini ifade eden Özgürel, şöyle konuştu:
"Son olaylar, süreci test eden olaylar arasında şimdiye kadar yaşananların en sertiydi. Şehitlerimiz, can kayıplarımız var. Bunlar, artık sabrın kaçmak üzere olduğunun işareti. Ayrıca zaman uzadıkça, devlet ve Kürt halkının çözümden beklentileri arasındaki makas açılıyor. Dün tatminkar olabilecek çizgi, bugün için belki yeterince tatmin edici olmayabilir. Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok. Bu noktada fazla zaman kaybetmeden artık Türkiye, çözüm üretmek ve bunun için nihai bazı hedefler işaret etmek zorunda. Bunların illa şu an için yapılması gerekmiyor. Bazı şeyler anayasa değişikliğine tabi. Niyet açıklamasıyla bu sorunu aşabiliriz. Sadece Kürtler değil, Türklerin de endişelerinin ortadan kalkması lazım."
"Yılbaşına kadar önemli somut gelişmeler olabilir"
Avni Özgürel, hükümet kesiminin açıklamalarında, yılbaşına kadar önemli somut gelişmelerin olacağına dair işaretler gördüğünü dile getirerek, şunları ifade etti:
"Bu konuda Kandil, özellikle de İmralı ile mutabakata varıldığını düşünüyorum. İmralı'da tek kişi var, orada düz çizgi üzerinde olmak mümkün ama bu, Kandil'de mümkün değil. Yönetim katındaki karar verici noktadaki a kişisi ile mutabakatınız olabilir ama b kişisi, bakıyorsunuz, (Çatışmasızlık dönemi bitmiştir) diyor. Ayrıca bunların bir beyanına bakıp da sürekli (Çözüm sürecinden iş çıkmaz, süreç bitti, Kürtler kandırılıyor) gibi haber taşıyan heveskar, sureti haktan gözüküp habercilik dışında gayret veya kaygı taşımadığı izlenimi veren ama gerçekte provokasyon, kışkırtıcılık dışında işlevleri olmayan gazeteci kılığında birtakım tipler de var. Türkiye'nin bunlara da zemin kaptırmaması gerekiyor. Bunun için elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Artık Türkiye'de insanlar çözüm istiyor ve bir an evvel istiyor."
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada olanların da sürecin çabuklaştırılması gerektiğine işaret ettiğini anlatan Özgürel, "Dünün şartları ile bugünün şartları aynı değil. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada olanlar belli. ABD, terör örgütü olarak baktığı PKK'yı, artık IŞİD ile mücadelede silahlı örgüt olarak görebiliyor, PYD ile masaya oturabiliyor" diye konuştu.
AA
Yorum Gönder