Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının, hayvanlardan keneler aracılığı ile insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık olduğunu belirtti.
KKKA hastalığının insanlara kenenin vücuda tutunmasıyla bulaştığını ifade eden Pehlivan, hayvanlarda belirtisiz seyreden hastalığın, insanlarda öldürücü olabileceğine dikkati çekti.
Gümüşhane'nin, kenelerin yaşaması için uygun bir coğrafyaya sahip olduğuna işaret eden Pehlivan, "Bu, Gümüşhane'de her ortamda, doğal güzelliğin olduğu, piknik yaptığımız her yerde kenelerle karşılaşacağız anlamına gelmez. Vatandaşlarımız korkmasın, ilimize gelen misafirlerimizin de içi rahat olsun. Alınacak basit tedbirler ve yaptığımız çalışmalarla KKKA hastalığından korunmak mümkün" dedi.
Pehlivan, öncelikle kenelerin insan vücuduna tutunmasının engellenmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Doğa ile iç içe yaşayan bir toplumuz. Kırsal alanlara, piknik yerlerine, bağ, bahçe ve tarlalara gittiğimizde ve döndüğümüzde almamız gereken tedbirler var. Bu tür alanlara gidiyorsak vücudun açık kalan yerleri mümkün olduğunca kapatılmalıdır. Pantolonun paçalarını çorapların içine koymalıyız ya da çizme giymeliyiz. Gittiğimiz yerde oturacak ya da piknik yapacaksak açık renkte örtü sermeliyiz. Açık renk giysi ve örtülerde dolaşan keneyi rahatlıkla görebiliriz."
Kenenin insan vücuduna girdikten sonra 2-3 saat dolaştığını ve kendine uygun bir tutunma alanı aradığını anlatan Pehlivan, "Kırsal alandan, bağdan, bahçeden döndüğümüzde giysiler tamamen çıkarıldıktan sonra vücudun her tarafı aranmalıdır. Kene erken dönemde bulunup çıkarılırsa KKKA hastalığı bulaştırma ihtimali daha azdır" diye konuştu.
-15 bin kene çıkarma kartı dağıtıldı
Pehlivan, hastalıkla ilgili halkı bilinçlendirmek amacıyla afişler, broşürler ve 15 bin kene çıkarma kartı dağıttıklarını belirterek, "İnsan vücuduna tutunan bir kenenin nasıl çıkarılacağı konusunda da vatandaşlar bilgilendiriliyor. Kene kartı üzerinde bulunan büyüteçle kenenin vücuda nasıl tutunduğu, baş kısmının ne tarafta bulunduğu tespit edildikten sonra kenenin nasıl çıkarılacağı anlatılıyor. Kene vücuda tutunmuşken kolonya, alkol ve kimyasal maddeler kenenin üzerine dökülmemelidir. Kene çıkarıldıktan sonra da mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilerek kan örneği verilmelidir" dedi.
Hayvanları bu parazitten temizlemek amacıyla yaklaşık 6 bin litre ilacın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim edildiğini de dile getiren Pehlivan, "Bu ilaçlar, Hayvan Şubesi Müdürlüğünce hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize teslim edilerek hayvanların ilaçlanması sağlanmaktadır" ifadesini kullandı.
Yorum Gönder