Kavak Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mustafa Seven, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğuna işaret ederek, vatandaşları kene ısırmalarına karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı.
AA
Seven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kavak ilçesinin kene yönünden riskli bölgeler arasında bulunduğunu söyledi.
KKKA hastalığı sebebiyle bu zamana kadar Kavak'ta 6 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Seven, şunları kaydetti:
"Kene ısırma olayları genellikle 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında görülüyor. Hayvan otlatan, arazide çalışan veya piknik yapan kişiler kene ısırmalarına karşı tedbirli davranmalı. Açık alanda oturulacak yere açık renkli örtü serilmesi, riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması veya çizme giymeye özen gösterilmesi gibi önlemler alınmalı. Riskli alanlardan döndükten sonra kulak arkası, ense, saç dipleri de dahil olmak üzere vücutta ve giysilerde kene olup olmadığı kontrol edilmeli."
Vücuda tutunan keneye çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurgulayan Seven, "Kene eldiven, bez ya da poşet ile çıkartılmalı, çıkartılamaması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Diğer taraftan vücuda kenenin tutunmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishalden herhangi birinin görülmesi halinde zaman geçirilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir." dedi.
AA
Yorum Gönder