Doç. Dr. Aydın, ramazanın yaz mevsiminin en sıcak, oruç süresinin en uzun olduğu döneme denk geldiğine dikkati çekerek, sağlık açısından zaman zaman sorunlarla karşılaşılabildiğini, bu nedenle beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
AA
Yaşlıların sıcak sebebiyle oruç tutarken ciddi sıvı kaybıyla karşılaşabileceklerini anlatan Aydın, "Böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda sıvı kaybı böbrek yetmezliğini artırabilir. Bu yüzden sahurda ve iftarda yeterince sıvı alınması çok önemlidir. Kişilerin asitli gıdalardan kaçınarak, komposto türü sıvı tüketimine gitmeleri sağlıkları açısından önemli" diye konuştu.
Mutlaka sahur yapılarak oruç tutulması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları dile getirdi:
"Uzun süreli oruç sebebiyle sahurda tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdalar olmalıdır. Ayrıca, sahurda mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Günlük 15-17 saat açlık sonrası iftarda da bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mideye birdenbire yüklenecek şekilde aşırı yeme olmamalıdır. Bu şekilde aşırı yemek yendikten sonra çok ciddi hazım sorunları ortaya çıkabilir. İftarda yiyecekler yavaş yavaş yenmeli, hatta 10-15 dakika ara verip tekrar başlanmalıdır.
Ramazan boyunca iftar ve sahurlarda bol bol meyve tüketilmesi çok önemlidir. İftar sonrasında hafif yürüyüşler sindirim açısından çok önemlidir."
"Bize başvuran hastalarımızın çoğunluğu şeker hastalığının oruç tutmayı engelleyip engellemediğini soruyor" diyen Aydın, insülin kullanan hastaların oruç tutmamalarını tavsiye ettiklerini anlattı.
Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnsülin, uzun açlık sırasında hipoglisemiyle sonuçlanan ağır tablolara yol açabilir. Tedavi durumlarına göre doktorlarıyla görüşerek oruç konusuna karar vermelidirler. Ayrıca kan şekeri düzeni kötü diyabetik hastaların oruç tutmaları tehlikeli olabilir. Sadece metformin kullanan hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur ama yine bu hastalar da oruç tutarken yakın kan şekeri takibi yapmalı. Hiper tansiyon hastaları da oruç sırasında çok dikkatli olmalıdır. İlaçlarını sahur ve iftara göre ayarlamaları gerekir. Oruç sırasında ani yükselmeler olabileceğinden tansiyon ölçümlerini sıkı yapmaları gerekmektedir." dedi.
AA
Yorum Gönder