Hava ambulans ekibinin zamanla yarışı
banner40

banner39

Hava ambulans ekibinin zamanla yarışı

27 Ekim 2016 Perşembe 12:14

Türkiye genelinde 16 ilde bulunan 17 helikopter ambulanstan birinin konuşlandırıldığı Samsun Hava Ambulans Merkezinde görevli personel, acil hasta ve yaralıların hastanelere sevki için adeta zamanla yarışıyor. Gün doğumunda göreve başlayan ve 112 Komuta Kontrol Merkezinden gelen ihbarın ardından zamanla yarışan hava ambulans ekibi, 4 ila 5 dakika içerisinde havalanarak vakalara müdahale etmek için yola çıkıyor. Ekip, hızla vaka adresine ulaşıyor. Olay yerinde doktorun müdahalesinin ardından hasta veya yaralı belirlenen hastaneye sevk edildikten sonra Samsun Hava Ambulans Merkezine dönen ekip, gün batımına kadar nöbetini sürdürüyor.

Hava ambulans ekibinin zamanla yarışı
 Türkiye genelinde 16 ilde bulunan 17 helikopter ambulanstan birinin konuşlandırıldığı Samsun Hava Ambulans Merkezinde görevli personel, acil hasta ve yaralıların hastanelere sevki için adeta zamanla yarışıyor.
Sağlık Bakanlığınca acil sağlık hizmetlerinde faydalanılmak üzere 16 ilde konuşlandırılan 17 helikopter ambulanstan biri, Samsun Hava Ambulans Merkezinde bulunuyor. Merkezdeki 2013 model helikopter ambulans ile Samsun'un yanı sıra Tokat, Amasya, Ordu ve Sinop'taki acil vakalarda hizmet veriliyor.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanında bulunan Samsun Hava Ambulans Merkezinde 3 doktor, 2 paramedik, 3 pilot ve 3 yer personeli, vakalara müdahale etmek için gün boyu görev yapıyor.

Gün doğumunda göreve başlayan ve 112 Komuta Kontrol Merkezinden gelen ihbarın ardından zamanla yarışan hava ambulans ekibi, 4 ila 5 dakika içerisinde havalanarak vakalara müdahale etmek için yola çıkıyor. Ekip, hızla vaka adresine ulaşıyor.

Olay yerinde doktorun müdahalesinin ardından hasta veya yaralı belirlenen hastaneye sevk edildikten sonra Samsun Hava Ambulans Merkezine dönen ekip, gün batımına kadar nöbetini sürdürüyor.

Samsun Hava Ambulans Merkezi sorumlu hekimi Hakan Kursal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon ve Samsun'da konuşlandırılmış birer helikopter ambulans bulunduğunu söyledi.

Kullandıkları 2013 model, EC135 tipi, özel donanımlı helikopter ambulans ile Samsun'un yanı sıra komşu iller Tokat, Amasya, Ordu, Sinop'a yakıt ikmali yapmadan gidiş dönüş yapılabildiğini bildiren Kursal, diğer illere ise ikmal yapıldıktan sonra uçabildiklerini belirtti.

Hava ambulans merkezlerinde gün doğumundan gün batımına kadar görev başında bulunduklarını söyleyen Kursal, her uçuş öncesinde meteorolojik verileri değerlendirdiklerini anlattı.

Gün doğumunda tüm hazırlıklarını tamamlayıp görev beklediklerini dile getiren Kursal, şöyle devam etti:

"Medikal ekip olarak malzemelerimiz ve vaka hazırlıklarımızı yapıp beklemeye geçiyoruz. 112'nin bize verdiği bir hasta transferi veya 'primer vaka' dediğimiz ilk müdahaleye hazır şekilde bekliyoruz. Gelen komuta istinaden 4 ila 5 dakika içerisinde kalkışımızı gerçekleştiriyoruz. Olay yerine indiğimiz andan itibaren vakanın değerlendirmesini 112 Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyonlu şekilde yapıyoruz. Ardından hastayı götürülmesi gereken yere götürüyoruz. Genelde primer vakalarda ilk müdahale, bizim müdahalemizdir. Daha çok köylerde, dağlık arazide ve trafik kazalarında primer müdahale yapıyoruz."

- "Bazen ekipmanları sırtlarında taşımak zorunda kalıyorlar"

Kursal, Karadeniz Bölgesi'nin dağlık bir araziye sahip olması nedeniyle zor şartlarda çalıştıklarına işaret ederek, "Bazen helikopteri indirdiğimiz yer ile vakaya ulaştığımız yer arasında birkaç kilometre oluyor. Bu durumda ambulans helikopterdeki görevlilerimiz bütün medikal müdahale ekipmanlarını sırtlarında taşımak durumunda. Bu, yaşadığımız coğrafyadan kaynaklanan bir zorluk ancak buna gönüllü olarak, mutlulukla katlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Olay yerine ilk ulaştıkları anda vakanın en kötü durumunu gördüklerini ifade eden Kursal, müdahale edip tedavi sürecini takip ettikleri hastanın iyileşmiş haliyle karşılarına çıktığı zamanki mutluluğun kelimelerle anlatılamayacağını söyledi.

Hakan Kursal, 2009 yılından itibaren bin 335 vakaya müdahale ettiklerini belirterek, "Bu da 5 bin 920 saat civarında uçuşa tekabül ediyor. Vakalarda 1 doktor, 1 paramedik, 2 pilot olarak görev yapıyoruz. Pilotlarımız vakanın koordinasyonu ve uçuş emniyetiyle ilgileniyor. Hastaya müdahale ve vakayla ilgili bütün medikal sorumluluk ise medikal ekiptedir." diye konuştu.



Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x