Dünya Yürüyüş Günü
banner40

banner39

Dünya Yürüyüş Günü

30 Eylül 2013 Pazartesi 10:22

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir"

Dünya Yürüyüş Günü
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının önerildiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, üretken ve topluma her alanda yararlı birey olabilmenin temel koşulunun, sağlıklı olmak olduğunu belirtti.

Sağlıklı olmanın da temelinde fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenmenin yattığını ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran aktiviteler olarak tanımlanabilir. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında 4. sırada yer almaktadır."

Hamzaoğlu,  2010 yılında gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması rapor sonuçlarına göre, Türkiye'deki bireylerin yüzde 72'sinin hareketsiz yaşadığının belirtildiğini ve 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4'ünün düzenli egzersiz yapmamakta, televizyon, bilgisayar, internet ve ev ödevi gibi durumlar için günde ortalama 6 saati hareketsiz geçirmekte olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Fiziksel aktivitenin her yaşta sağlıklı ve kaliteli yaşam sürdürülebilmesinin yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini de azalttığının bilindiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas ve iskelet sistemi gelişimi, depresyon ve stresin azaltılmasında orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Ülkemizde ve dünyada sayısı giderek artmakta olan obeziteden korunmak için küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir gelecek için iki temel unsurdur."

Hamzaoğlu, fiziksel aktivite olarak yürümek, koşmak, yüzmek, bisiklete binmek, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları ve egzersiz gibi aktivitelerin kabul edilebildiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. Fiziksel aktivite ilerleyen yaşla birlikte gözlenen tansiyon artmasına karşı koruyucu olabilmektedir. Düzenli fiziksel aktivitenin, iyi kolesterol olan HDL kolesterolü artırırken, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürdüğü, buna bağlı koroner kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir. Düzenli fiziksel aktivite, insülin kontrolüne ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı şeker hastalığına yakalanma riski de fiziksel aktif kişilerde yüzde 20 veya daha fazla oranda azalmaktadır. Böylece düzenli fiziksel aktivite, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığından korunmada önemli rol oynamaktadır. Bu tip hastalarda önerilen fiziksel aktivite düzeyi, yürüyüş ve düşük şiddetli uzun süreli egzersiz programlarıdır. Koroner kalp hastalığı ve inme riskinin fiziksel aktivitesi olan kişilerde daha düşük olduğu görülmektedir."

Hamzaoğlu, öte yandan Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Vali Abdil Celil Öz'ün himayelerinde, "Dünya Yürüyüş Günü" etkinlikleri kapsamında 5 Ekim Cumartesi günü saat 09.00'da Ayasofya sahilinde yürüyüş gerçekleştirileceğini kaydetti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x