Çocuklardaki seyri, hem anne baba hem de hekimler tarafından dikkatle takip edilen zatürreye karşı (Pnömoni) uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle soğuk mevsimlerde alınacak önlemlerle hastalığa yakalanmadan önce tedbir alınmasını istiyor. Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Klinik Şefi Doç. Dr. Mustafa Özçetin pek çok hastalığın basit bir üst solunum yolu belirtileri ile başladığını belirterek çocuğun bünyesi, kullanılan ilaçlar gibi faktörlerin hastalığın seyrini belirlediğini söyledi.
CİHAN
GELİŞİGÜZEL ANTİBİYOTİK KULLANMAK BÜYÜK RİSK
Yanlış tedavi durumunda hem ebeveynleri hem de doktorları strese sokan durumların ortaya çıktığını belirten Özçetin, hastalığın seyrinde hekime geç gitme ya da bilinçsiz antibiyotik kullanımının büyük risk taşıdığını kaydetti. Özçetin, bu nedenlerle hastalığın daha ileri ve zarar verici boyutlara ulaşabildiğini anlatarak, "Biz, son zamanlarda basit bir üst solumun yolu enfeksiyonu şeklinde başlayan ve ailenin antibiyotik kullanımıyla gelişen süreçte tedavinin giderek zorlaştığını gördük. Asıl sıkıntı bu. Hekime danışılmadan antibiyotik kullanımı sonrası en büyük problem, bu mikroorganizmaların elimine edilmesinde ortaya çıkıyor." dedi.
Bu nedenle ortaya çıkan olumsuz durumların çocukların hastanede yatışa neden olan enfeksiyonları artırdığını kaydeden Özçetin, "Orta kulak iltihabı, ağır sinüzitler, ayakta tedaviye yanıt vermeyen ağır üst solunum yolu enfeksiyonları şeklinde karşımıza gelebiliyor. Bunda düzensiz antibiyotik kullanımı yanında çocukların beslenme alışkanlıkları, ailenin yaşam tarzı da belirleyici faktör. Hekime danışılmadan antibiyotik kullanımı, kolay takip gerektiren rahatsızlık ise gözlem altında bu sürecin geçirilmesi. Aksi halde tedavisi zor, ilerleyici akciğer hastalıkları ortaya çıkabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Hastalıktan korunma yöntemlerini sıralayan Özçetin, en başta eğitimin bu konuda en önemli faktör olduğunun altını çizdi. Aşıların düzenli yapılması ve çocuğun takibinin önemli olduğunu belirten Özçetin, "Evde sigara içilmemesi, el yıkama alışkanlığının küçüklükten itibaren kazandırılması önemli faktörler. Enfeksiyonlar sırasında çocukların kalabalık yaşam alanlarından uzak tutulması da hem hastalığın yayılmaması hem de çocuğun erken iyileşmesi için katkı sağlar." dedi.
CİHAN
Yorum Gönder