Babasının yanında çalışarak kendisini geliştiren ve 32 yıldır bu mesleği devam ettiren Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslekte farklılık yaratabilmek için atölyesine getirilen ağaçların kesilmesi ve işlenmesinin yanı sıra ince işçilikle işyerindeki makinelerin minyatürlerini yapmaya başladığını anlattı.
- "El sanatları teknolojiye yetişemediği için seri üretim yapamıyoruz"
AA
Can, atölyeye tomruk olarak gelen hammaddenin uzun bir işlemden sonra minyatüre dönüştüğünü dile getirerek, "Hammadde tomruk halinde gelir, şeritte uygulanan işlemler sonrası kalas halini alır. Kalası istediğimiz ebatlarda keresteciden alırız. Kalası şeritte kestikten sonra torna çekimi yaparız. Daha sonra zımpara yapıyoruz. İstediğimiz ince parçaları dairemizde kesiyoruz. Frezede ince işçiliğimizi yapıyoruz. ürünleri topladıktan sonra sonuca ulaşıyoruz" diye konuştu.
- "El sanatları teknolojiye yetişemediği için seri üretim yapamıyoruz"
Minyatür makine ve oyuncakların el sanatları kapsamında, elle yapıldığı için üretiminin yavaş olduğunu aktaran Can, "Ahilik Haftası için yaptığım torna atölyesindeki makine minyatürlerini, iş makinelerinin minyatürlerini ve ahşap oyuncakları herkes çok beğendi. Bazı siparişler aldım. Oyuncak bir tır yapmıştım onu sattım. İş makinesi satan firmalardan ofislerinde sergilemek için minyatürlerden sipariş alıyorum ama üretim uzun sürdüğü için teknolojiye ayak uyduramıyorum. Hızlı yetiştiremiyorum. Belirli kapasitelerle siparişe göre ürün çıkıyor. Benden sonra gelip, bu işi devam ettirecek nesil yok" ifadesini kullandı.
Can, Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamalarında nesli tükenen iş grupları arasında mesleklerinin de yer aldığını anlatarak, "Mesleğimizi devam ettirmemiz için bu bildiklerimizi birilerine öğretmemiz lazım. Bunun için çırak ve kalfa istiyoruz" dedi.
AA
Yorum Gönder