Bulancak ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu güzergahındaki cami, seyahat edenlerin de ilgisini çekiyor. Sarayburnu Camisi, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere birçok devlet adamını da ağırladı.
Devlet adamlarının ziyaret yeri
AA
Sarayburnu Camisi ve Külliyatı Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sipahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin temelinin 1987 yılında atıldığını söyledi.
Caminin projesine İstanbul Şehzadebaşı Camisi'nin ölçüsü alınarak başlandığını anlatan Sipahi, "Buna karşın cami üzerinde birçok değişiklik yapıldı. Selçuklu ve Osmanlı mimarisi harmanlanarak bu cami ortaya çıkarıldı. 2 bin 588 metrekare kapalı alan, 16 metre duvar yüksekliği, 38 metre kubbe yüksekliği ve 70 metre minare yüksekliği olan bir eser ortaya çıktı" dedi.
Sipahi, kaplama olmayan blok taşları ocaktan getirdiklerini ve atölyede işleyerek duvarlara yerleştirdiklerini belirterek, "Camimizin doğu kapısına Sivas Divriği'deki Ulu Cami'nin taş kapısının örneğini koyduk. Orada o kapı UNESCO'nun koruması altında. Bursa Ulu Cami'den ortadaki havuzu örnek olarak aldık. Ana kubbeyi taşıyan fil ayaklarının şeklini de değiştirdik. Şehzadebaşı'na bağımlı kalmadan daha özgün bir eser ortaya çıkardık. Ses akustiğini bu camide yine taşlar düzenliyor" diye konuştu.
Devlet adamlarının ziyaret yeri
Sarayburnu Camisi'nin Giresun'da gezilebilecek mekanlar arasındaki yerini aldığını ifade eden Sipahi, "Camimiz artık ziyaret yeri. Kente gelen misafirler, yerli ve yabancı turistler, devlet adamları Sarayburnu Camisi'ni ziyaret ediyor" ifadelerini kullandı.
Yusuf Ziya Sipahi, camiyi geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaret ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımız camiyi oldukça beğendi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez geldi, cuma namazı kıldırdı. Bunların dışında birçok bakanımız geldi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı camiyi ziyaret eden bakanlarımız içerisinde yer alıyor."
Caminin Karadeniz Sahil Yolu üzerinde olduğuna dikkati çeken Sipahi, "Burası binlerce insanın kullandığı bir yol. Yolu kullanarak yurt dışına giden birçok insan var. Dolayısıyla burası seyahat eden insanların da uğradığı yer oldu. Daha geçenlerde Giresun'a sempozyum için gelen yaklaşık 50 kişilik akademisyen kafilesi camiyi ziyaret etti" dedi.
İnsan odaklı projeler var
Sipahi, caminin doğu tarafında bir istimlak söz konusu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Alta kapalı otopark üzerine peyzaj çalışması yapacağız. Uluslararası kara yolunun üzerindeyiz. Buradan geçen herkes ilk gördüğünde müsait değilse ikinci gördüklerinde 'şurada bir günümüzü geçirelim' diyebilecek şekilde düzenleme olsun istiyoruz. Kütüphanemizden üniversite öğrencileri yararlansın istiyoruz. Külliyemizde de kurslar açacağız, yabancı dil, ebru, tezhip, minyatür, çini, vazo boyamacılık, resim, ahşap oymacılığı, mermer oymacılığı... Bunları yapmak istiyoruz."
AA
Yorum Gönder