Mihrabında bal peteği bulunan tarihi cami
banner40

banner39

Mihrabında bal peteği bulunan tarihi cami

30 Haziran 2015 Salı 14:19

Ahşap cami zengini Samsun'da, Kavak ilçesindeki 4 asırlık Bekdemir Camisi, mihrabında bulunan bal petekleriyle ilgi çekiyor.

Mihrabında bal peteği bulunan tarihi cami
Yapımında çivi kullanılmayan, içi ise kök boyalarla ve özel motiflerle süslenmiş Bekdemir Camisi, yıllar önce Bekdemir köyüne taşındı. Yanına yeni bir cami yapılan Bekdemir Camisi, içinin serin olmasından dolayı sıcak havalarda Kur'an kursları için kullanılıyor. 
Ladikli Hacı Abdurrahman tarafından 1596 yılında yaptırıldığı belirtilen tarihi camiyi, kentteki diğer ahşap camilerden ayıran özelliği ise mihrabının üstünde bal peteklerinin olması.

Bekdemir köyü imamı Kemal Taşkın, daha önce Ladik yolunda olan ve çevre halkının cuma namazı kılmak için kullandığı caminin yaklaşık 300 yıl önce köylerine taşındığını, iç süslemelerinin de taşındıktan sonra yapıldığını anlattı.

Meşe ağacından balta ile yontularak yapılan camide çivi kullanılmadığını ve giydirme yöntemiyle inşa edildiğini belirten Taşkın, "4 asrı aşkın süre önce yapılan Bekdemir Camisi'nin içinde bitki ve çiçek motifleri, geometrik desenler bulunuyor. Çatısı dört kırma olup, pencereleri giydirmeli ve çivisiz olarak yapılmış. Yerden yaklaşık 1 metre yükseklikte dört taşın üzerinde bulunan caminin etrafını zarar görmesin diye kapattık" diye konuştu.

Caminin 7 yıl önce restore edildiğini fakat rüzgardan yıkılan minarenin yenilenmediğini ifade eden Taşkın, kalabalık cenaze namazlarında ya da çok sıcaklarda, ahşap olduğu için serin olan camiyi Kur'an kursları için kullanabildiklerini kaydetti.

- Bal satışıyla caminin ihtiyaçları karşılanmış

Taşkın, tarihi caminin mihrabında zamanında arıların bal yaptığını ve bu balların satılarak camiye halı ve gaz lambası alındığını, cami görevlisinin maaşının da balların satılmasından elde edilen paradan karşılandığını anlattı.

Mihrap üzerindeki özel bölmeyi açarak, kurumuş bal peteklerini gösteren Taşkın, arıların caminin dış bölümünden içeri girerek bal yaptıklarını, içerideki kapak açılarak peteklerin alındığını belirtti.

Taşkın, "Bu petekten yılda 150 kilo bal alınıyormuş. Bu bal satılarak hocanın maaşı, caminin giderleri karşılanıyor, üste kalan parayla köylülere ziyafet veriliyormuş. Vatandaşlarımızın böyle farklı bir hikayesi olan bu tarihi camiyi gelip görmelerini istiyoruz" dedi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x