İlçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki koy, birinci derece doğal, ikinci derece tarihi sit alanı olarak korunuyor. Geçmişte kaçakçılar ve korsanların, milli mücadele döneminde de cephanelerin saklandığı koy, yaban ördeklerinin yanı sıra kestane, meşe, kayın, şimşir ve çam ağaçlarının yeşil tonlarıyla göz kamaştırıyor.
Adını Cenevizliler'den alan koyda balık lokantası ve pansiyonlar bulunuyor.
Virajlı ve dar yollardan geçilerek ulaşılmasına rağmen, Gideros Koyu yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.
- Cide Belediye Başkanı Demir
Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir, tarihteki 4 tabii limandan birisi olduğunu ve korunduğunu söyledi.
Bölgede geçmişte birçok kavmin yaşadığına dikkati çeken Demir, "Tabii liman olduğu için çok önem kazanmış. Onun için hala önemini koruyor çünkü küçük gemilerin denizden kaçarak saklanabilecekleri yer olarak hala işe yarıyor" diye konuştu.
Koyda yaşayan 7 ailenin yazın lokanta ve çay bahçelerini işlettiğini belirten Demir, ulaşımı sağlayan yolun bozuk olmasının turizmi baltaladığını anlattı.
"Gideros, yalnız gündüz gözüyle güzel görünüyor" diyen Demir, "Biz gece de ışıklandırma yaparak bu güzelliği göstermek istemiştik ancak projemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığında kaldı ve paramız geri gitti. İnşallah bürokratik engelleri aşarak, Gideros'u herkesin gece de gündüz de görebileceği yer haline getirebiliriz" ifadesini kullandı.
Yorum Gönder