Karadeniz'in tarihi Arhavi Evleri
banner40

banner39

Karadeniz'in tarihi Arhavi Evleri

17 Haziran 2014 Salı 13:35

Artvin'in Arhavi ilçesindeki tarihi evler, Arhavi Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü "Kültürümüze Sahip Çıkalım Projesi" kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığının hibe desteğiyle onarılıyor.

Karadeniz'in tarihi Arhavi Evleri
Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, ilçede yaklaşık 250 tarihi Arhavi evi bulunduğunu belirterek, "Yeşilin her tonunu barındıran ilçemizde, doğal güzellikler içerisinde inci gibi dizili bu evlerin yıkılmasını ya da bakımsızlıktan çürümesini istemiyoruz" dedi.
Arhavi Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının 2009 yılında "Kültürümüze Sahip Çıkalım Projesi"ni hayata geçirdiğini ifade eden Hekimoğlu, "Tarihi ve kültür varlıklarımızı korumak için başlattığımız projeye ilgi oldukça fazla. Proje kapsamında belediyemize yapılan başvuruları, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna bildiriyoruz. Buradan gelen heyet, evde incelemelerde bulunup rapor tutuyor. Raporlar doğrultusunda restorasyonuna karar veriliyor, evler tescil ediliyor. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hibe fonlarıyla evler aslına uygun restore ediliyor" diye konuştu.

Tarihi Arhavi evlerinden 57'sinin Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edildiğini kaydeden Hekimoğlu, bunlardan 14'ünün restorasyonuna Kültür ve Turizm Bakanlığının hibe desteğiyle başlandığını bildirdi.

Evleri, restorasyonun ardından turizme kazandıracaklarını dile getiren Hekimoğlu, "Evleri, yerli ve yabancı turistlerin konaklayacağı mekanlar haline getireceğiz. Bu evlerde bir gece konaklama ücreti olarak 100 dolar ödeyeceğini söyleyen birçok ziyaretçimiz var. Köylülerimiz hem evlerini korumuş hem de aile bütçelerine katkı sağlamış olacak. Belediye olarak köylülerimize her türlü yardımı vermeye hazırız. Yeter ki evlere sahip çıksınlar" dedi.

Hekimoğlu, tüm Arhavililerden, atalarından kalan tarihi mekanlara sahip çıkmalarını isteyerek, evlerini tescil ettirmek ve restorasyon için Bakanlığın desteklerinden yararlanmak isteyen vatandaşların belediyelerine başvurabileceğini kaydetti.

 

"Yaşadığım müddetçe bu evi korumak için her şeyi yapacağım"

İlçe merkezinde ikamet eden Yüksel Büyüklü de dedesinden kalan ahşap evin yaklaşık 110 yıllık olduğunu belirterek, "Dedemler, 1893 harbinde Ruslar burayı işgal ettiğinde Fatsa'ya gitmiş. Ruslar evimizi hastane olarak kullanmış, evi aynen muhafaza etmişler. Evimizin bitişiğindeki diğer evlerin birini hastane, diğerini lojman olarak kullanmışlar. Ruslar buradan ayrılınca dedem geri dönerek evine sahip çıkmış" diye konuştu.

Evin alt kısımlarının deniz taşı, diğer kısımlarının ise tamamen ahşap olduğunu anlatan Büyüklü, "Elimden geldiğince evi korumaya ve ayakta tutmaya çalıştım. Evimiz yazın serin, kışın sıcak oluyor. Yaşadığım müddetçe bu evi korumak için her şeyi yapacağım. Benden sonra çocuklarım bu görevi üstlenecek" dedi.



İlçeye bağlı Tepeyurt köyünde yaşayan 58 yaşındaki Kadir Şahinbaş ise evinin restore edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi:

"Dedemizden yadigar evimiz yıkılmak üzereydi. Arhavi Belediyesine 2012 yılında başvurduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu raporlar doğrultusunda 5 bin lira proje yardımı, 45 bin lira da onarım ve restorasyon için olmak üzere 50 bin lira hibe yardımında bulundu. Bir de kendi bütçemizden 15 bin lira masraf ederek evimizi restore ettirdik. Bir asır boyunca dedelerimizin, babamızın ve bizlerin çocukluğunun geçtiği tarihi evimizin tekrar eski günlerine döndürülmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

banner5

Yorum Gönder

@name x