Çatalağzı açıklarında demirleyen Rainbow Warrior’un yelken direğine “Kömür varsa sağlık yok” yazılı pankart asılırken, günün ilk ışıklarıyla Greenpeace’e destek veren 21 gönüllü eylemci, Çatalağzı kömürlü termik santralinde, kömürün insan sağlığına etkilerine karşı eyleme başladı.
Üç gruba ayrılan eylemcilerin bir bölümü santralin limanında kömür boşaltan iki vince tırmanmak istedi. İlk grup başarılı olurken ikincisi güvenlik görevlileriyle işçilerin müdahalesi ve sözlü tehditleriyle karşılaştı. Güvenlik tarafından coplanan bir eylemci bacağından hafif yaralandı. Üçüncü grup ise santrale kömür taşıyan bantlara tırmandı ve ‘Kömür varsa sağlık yok’ ve “Kömürü durdur” yazılı pankartlar açtı.Limana kömür taşıyan iki yük gemisine de “Kömür öldürür” yazıldı.
Olay yerine kısa sürede polis, deniz polisi ve sahil güvenlik gelirken, santrali işleten Eren Holding’e ait iki bot, içinde eylemcilerin ve basının bulunduğu iki ayrı tekneyi su sıkıp taciz ederek olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. Ancak bu çaba yeni yeni yükselmekte olan güneşin yardımıyla gökkuşakları yaratmaktan başka bir işe yaramadı. Greenpeace’in eylemi şu dakikalarda hala devam ediyor. Eylemcilerin amacı, halk sağlığını koruma konusunda sağlık bakanlığı’nı göreve çağırmak.
SAĞLIK BAKANLIĞI SÖZ SAHİBİ OLMALI
Kömürlü termik santrallerin yarattığı kirlilik sebebiyle Zonguldak’ta çevre ve insan sağlığının ciddi bir risk altında olduğunu ifade eden Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Zonguldak Çatalağzı’nda, kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesi zaten insan sağlığını tehdit eden boyutlarda. Üstüne üstlük bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak’ın sorunu değil. Bu, bütün Türkiye’nin sorunu. Çünkü Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı’nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz” dedi.
HAVADAKİ PARTİKÜL ORANI GÜVENLİ SINIRIN ÜÇ KATI
Mart 2014 tarihinde Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinde hava kirliliğine ilişkin yapılan 5 günlük ölçümün sonuçlarına göre, insan sağlığına zarar veren partikül madde (PM 2,5) ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği limitlerin üç katı.
SESSİZ KATİL
Greenpeace’in, Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Sessiz Katil’ raporuna göre, 2010 yılında var olan kömürlü termik santraller nedeniyle 7900 kişi hayatını kaybetti. Zonguldak ve Amasra’da çalışmakta olan santrallere planlanmakta olanlar da eklendiği zaman yılda toplam 4700 yaşam yılı kaybına neden olacak.
5 EYLEMCİ GÖZALTINDA
Greenpeace’in Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali’ne ait liman bölgesinde gerçekleştirdiği eylem sürüyor. Güvenlik görevlilerinin sert müdahalede bulunduğu barışçıl eylemde şu ana kadar 5 eylemci gözaltına alındı. Eylem sonrası limandaki çalışmalar durduruldu.
kaynak: hürriyet
kaynak: hürriyet
Yorum Gönder