Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 6 Nisan 2011 tarihli ve 27897 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmeliğin adı "Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" şeklinde değiştirildi.
Aynı Yönetmeliğin 1'inci maddesi şu şekilde değiştirildi:
"Bu Yönetmeliğin amacı, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen hükümlere aykırı hareket edenler hakkında düzenlenecek Mülki Amire Sevk Tutanağı ile Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının şeklini, içeriğini, teminini ve kullanma esaslarını; para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul ve esasları; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinin merkez, bölge il ve ilçe kuruluşlarında görevli ve yetkili kılınmış personelinden tutanak düzenleyeceklerin niteliklerini, yetki sınırlarını, hangi hallerde hangi belge ve tutanakları düzenleyeceklerini, koordinasyon ve işbirliği esaslarını belirlemektir."
Aynı yönetmeliğin ikinci bölümünün başlığı aşağıdaki şekilde değiştirildi:
"Mülki Amire Sevk Tutanağı, Araç Trafikten Men/Muhafaza Altına Alma Tutanağı, Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı ve Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Şekli, İçeriği ve Basımı, Tutanak Düzenlemeye Yetkili Kılınanlar, Tutanakların Düzenlenme Usul ve Esasları."
Aynı yönetmeliğin 5'inci maddesinde yapılan değişikliğe göre ise, Mülki Amire Sevk Tutanağı ve Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı, Maliye Bakanlığınca bastırılacak ve yetkili kılınmış kuruluşlara dağıtılmak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek birime veya kuruma gönderilecek. Bu Yönetmelikte belirtilen tutanaklar elektronik ortamda da üretilebilecek ve düzenlenebilecek. Buna dair diğer usul ve esaslar İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca müştereken belirlenecek.
Aynı Yönetmeliğin 7'nci maddesi başlığı "Tutanakların teslim alınması ile birimlerce yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar" şeklinde değiştirilirken maddede yapılan değişikliklere göre ise, yetkili personele vergi dairelerince kullanıldıkça yenisi verilmek üzere yeteri kadar Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı ve Mülki Amire Sevk Tutanağı verilecek.
Görevliler tarafından; Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanakları, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Kayıt ve Zimmet Defterine, Mülki amirlerin yetkisine giren kabahatlerle ilgili düzenlenen Mülki Amire Sevk Tutanakları Mülki Amire Sevk Tutanağı Kayıt ve Zimmet Defterine, Trafikten men edilen veya muhafaza altına alınan araçlar için düzenlenecek olan Araç Trafikten Men/Muhafaza Altına Alma Tutanakları, Araç Trafikten Men/Muhafaza Altına Alma Tutanağı Kayıt ve Zimmet Defterine, Geçici olarak geri alınan sürücü belgeleri için düzenlenen Geçici Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanakları, Geçici Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı Kayıt ve Zimmet Defterine, kaydedilerek, kullanılmak üzere ilgili personele zimmet karşılığı verilecek.
TUTANAKLARIN DÜZENLENMESİ VE TESLİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Yönetmeliğin değişiklik yapılan 8. maddesine göre ise tutanakların her nüshası okunaklı olacak şekilde, sabit, mürekkepli veya tükenmez kalemle tam ve eksiksiz doldurulacak. Tutanaklar düzenleyen/düzenleyenler ve kural ihlalinde bulunan tarafından imzalanacak. Tutanakları imza etmekten kaçınanlar için "imza etmedi" kaydı konulacak.
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı üç nüsha olarak düzenlenecek. Birinci nüshası kural ihlalinde bulunan ilgiliye verilecek, ikinci nüshası görev hitamında tutanağı düzenleyen görevlinin bağlı olduğu kurumun ilgili birimine muhafaza edilmek üzere teslim edilecek. Ceza tutanaklarına ilişkin bilgiler elektronik ortama aktarılır ve bu veriler Maliye Bakanlığının ilgili birimleri ile elektronik ortamda paylaşılacak. Dip koçanı ise bittikten sonra tutanakların teslim alındığı vergi dairesine teslim edilmek üzere bağlı olunan kurumun yetkili personeline verilecek.
Mülki Amire Sevk Tutanağı üç nüsha olarak düzenlenecek. Düzenlenen tutanakların iki nüshası görevlinin bağlı olduğu kuruma teslim edilecek. Kurumdaki ilgili birim tarafından, tutanak mülki amire sevk defterine kaydedilerek birinci nüshası düzenlenecek idari yaptırım kararı ile birlikte onaylanmak üzere ilgili mülki amirliğe yedi iş günü içerisinde gönderilecek, tutanağın ikinci nüshası kurumda muhafaza edilir. Dip koçanı ise, bittikten sonra tutanakların teslim alındığı vergi dairesine teslim edilmek üzere bağlı olunan kurumun yetkili personeline verilecek.
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının taşınabilir veya el cihazlarıyla elektronik ortamda üretilerek düzenlenmesi ve kural ihlalinde bulunana ihlalin gerçekleştiği yerde tebliğ edilmesi halinde; Tutanak, düzenleyen/düzenleyenler ile kural ihlalinde bulunan tarafından imzalanacak. Tutanakları imza etmekten kaçınanlar için "imza etmedi" kaydı konulacak.
Tutanak iki nüsha olarak düzenlenecek. Tutanağın bir nüshası kural ihlalinde bulunan ilgiliye verilecek, ikinci nüshası ise görev hitamında bağlı olunan kurumun ilgili birimine teslim edilecek ve kurumda muhafaza edilecek. Ceza tutanaklarına ilişkin bilgiler cezanın kesinleşmesinden sonra tahsil ve takip için elektronik ortamda Maliye Bakanlığına gönderilecek.
Mülki Amire Sevk Tutanağının sabit/masa üstü cihazlarla elektronik ortamda üretilmesi halinde; tutanak iki nüsha olarak düzenlenir ve düzenleyen/düzenleyenler tarafından tüm nüshaları imzalanacak.
Tutanağın bir nüshası düzenlenecek idari yaptırım kararı ile birlikte onaylanmak üzere mülki amirliğe gönderilecek, diğer nüshası ise kurumda muhafaza edilecek.
Yorum Gönder