Ziraatçiler Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünce Rize'nin bazı ilçe ve yörelerinde organik çay tarımına geçiş çalışmalarının yapıldığını söyledi.
AA
Akman, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinin biyolojik çeşitlilik, uygun ekolojik çevre, iklimsel özellikler, çok yıllık bitki yetiştirilmesi ve tek yönlü sadece kimyasal gübre kullanılmasının, organik tarıma geçiş açısından çok elverişli bir ortam sağlayacağını belirtti.
Organik çay tarımının bölge için en büyük getirisinin çevre ve insan sağlığını korumak olduğunu ifade eden Akman, "Kimyasal gübre kullanımı sonucu topraktaki canlılar yok oluyor ve yer altı sularımız kirleniyor. Organik çay tarımı yapılması durumunda yıllarca zehirlenen toprak kendine gelecek. Yetişen çay ve diğer ürünler sağlıklı yenebilir ve içilebilir kalitede olacak. Çevre normale dönecek" dedi.
Akman, ÇAYKUR tarafından yürütülen organik çay tarımı uygulamalarının kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini de kaydederek, şunları söyledi:
"Kaliteli organik çay üretimi ile dünya piyasalarında rekabet etme gücü artacak. Taban fiyatı artarak gelir seviyesi ve üreticinin yaşam seviyesi yükselecektir. Yapılan her yeni uygulamanın artı ve eksileri olacaktır. Organik çay tarımına geçiş süresinde beklentiler kısa vadede değil uzun vadede düşünülmelidir. Fiyat kaliteli ürün ve destekleme ile karşılanmalıdır. Organik tarım alanlarında zeolit gibi bitki artıkları kullanılmalı ve organik gübre verilmelidir. Organik üretimde orta ve uzun vadede üreticinin geliri artacağı gibi doğaya ve insan sağlığına sağlayacağı faydalar artacaktır."
AA
Yorum Gönder