Sinop Korucuk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Talat Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de aşırı ve kontrolsüz avlanmanın balıkçılığın sonunu getireceğini savundu.
-"Balıkçılar denizden çekiliyor"
AA
Türkiye'de hamsi sezonunun bu yıl erken bitmesi nedeniyle bazı balıkçıların diğer ülkelerin kara sularında kaçak ve küçük balık avladıklarına dikkati çeken Baş, "Sahillerimizde tutulabilecek balık kalmadığı için çok sayıda balıkçı bakanlıktan izin alarak tekneleriyle Gürcistan ve Abhazya sularında avlanmaya gitti. İzinli balık avlayanların dışında çok sayıda balıkçı arkadaşımız da kaçak avlanmak üzere tekneleriyle bu bölgelere gitti. 3-5 yıl sonra tutacağımız küçük balıkları şimdiden tutuyorlar" dedi.
- "Bir kibrit kutusuna 40 tane giren hamsiyi avlayıp yem fabrikalarına veriyorlar"
Balıkçıların küçük balıkları bilinçsizce avlamalarının Karadeniz'deki balıkçılık için önemli bir tehlike olduğunu ifade eden Baş, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla Karadeniz'de balık azalıyor. Burası bir göl. Yapılması gereken şu olmalı, kesinlikle Gürcistan'a Abhazya'ya balık tutmaya gidilmemesi ve oralarda ince balık tutulmaması lazım. Balıkçılığın bu sezon erken bitmesinin en büyük sebebi oralarda yapılan avcılıkta şartlara ve ölçülere uyulmaması. Örneğin bizde tutulabilecek hamsinin boyu 9 santimetre iken Gürcistan'da, Abhazya'da 4-7 santimetre arasında. Balıkçılarımız bakanlıktan izin alarak Gürcistan ve Abhazya sularına giderek oralarda öyle küçük hamsiler tutuyorlar ki bir kibrit kutusuna 40 tane giren hamsiyi avlayıp yem fabrikalarına veriyorlar. Böyle giderse önümüzdeki 5-10 yıl içinde hamsiyi bitirecekler"
"Sonuçta aynı havuzdaki balığı bitiriyorlar" diyen Baş, "Karadeniz'in bazı yerlerinde derin kuyular var, balığın o yerlerde yatıp yavrulaması lazım. Bizim balıkçılarımız oralara kaçak giderek uygun olmayan şekilde avlanıyorlar ve avladıkları küçük balıkları o ülkelerde yem fabrikalarına veriyorlar. Arada bir de kaçak tutulan balıkları Türkiye'ye getiriyorlar. Karadenizli balıkçılar olarak yetkililerden tek isteğimiz, özellikle Abhazya ve Gürcistan'da yapılan avcılık için bizim balıkçı teknelerine bir an önce yasak getirilmesi" ifadelerini kullandı.
- "Ülkelerin balık avlamada birlikte hareket etmesi lazım"
Karadeniz'deki balıkçılıkla ilgili her ülkenin ayrı mevzuatları olduğunu belirten Baş, "Rusya'da, Ukrayna'da, Romanya'da, Bulgaristan'da, Gürcistan'da, Abhazya'da kanun, yasa nasılsa bizde de aynısı olması lazım veya bizde nasılsa oralarda da aynısı olması lazım. Yani Karadeniz'e kıyısı bulunan tüm ülkelerin balık avlamada aynı statüde olması ve birlikte hareket etmesi lazım. Yoksa Karadeniz tükenecek" diye konuştu.
-"Balıkçılar denizden çekiliyor"
Baş, Karadeniz'de balık olmaması nedeniyle balıkçıların yüzde 70'inin paydos ederek teknelerini limanlara bağladıklarını, bu sezon Karadeniz'de avcılığın erken bittiğini, sahillerde hemen hemen avcılık kalmadığını, bundan dolayı masraflarla personel ve yakıt giderlerinin de ağırlaştığını söyledi.
Sinop Korucuk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Talat Baş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Normal olarak nisan ayının 15'ine kadar balık sezonu olması gerekirken balık olmayınca biz de işimizi erken bitirdik, paydos ettik. Çalışanları da memleketlerine göndereceğiz. Masraflar ağır. Giderlerini karşılayamıyoruz. Bu sezon palamut, lüfer ve çinekop avcılığı çok az oldu. Hamsi iyiydi ancak sahillerimizi terk ederek Gürcistan, Abhazya, Rusya sahillerine doğru gitti. Türkiye kara sularında avlanacak balık kalmadı. Bundan dolayı biz de paydos ettik. Şimdi ağlarımızı onarım ve bakımını yaparak istifliyoruz."
AA
Yorum Gönder