"İki katlı şehrin terası" fotoğraf tutkunlarını bekliyor
banner40

banner39

"İki katlı şehrin terası" fotoğraf tutkunlarını bekliyor

19 Kasım 2014 Çarşamba 14:48

Yerin yüzlerce metre altından çıkartılan "kara elması"yla ünlü Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Gümeli ormanları ve yaylalar her mevsim fotoğraf tutkunlarına görsel şölen sunuyor.

"İki katlı şehrin terası" fotoğraf tutkunlarını bekliyor
Kentin adeta terası olarak görülen 1637 metrelik Bacaklı Yayla Tepesi'ne sahip Gümeli beldesi, sık ağaçların arasından akan derelerin şırıltısı eşliğinde ulaşılan yaylaları, temiz havası, spora elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle bölge halkının yanı sıra turistlerin ilgisini çekiyor. 
Gürgen, porsuk, köknar, karaçam ve meşe ağaçları, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi hayvan türlerinin yer aldığı ormanlar, sonbahar ve kış aylarında ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Sonbaharda sarının tonlarına bürünen, kışın ise dalları kaplayan beyaz örtünün yeşille kucaklaştığı Gümeli ormanları, Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen, çapı 2,93, gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metre olan 1600 yaşındakinin yanı sıra çapı 2,55, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metrelik 1000 yaşındaki porsuk ağacıyla da ayrı bir önem kazanıyor.

Birçok tarihi olaya tanıklık edecek kadar yaşlı 2 ağacın bulunduğu 255 hektarlık alanın Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak koruma altına alınmasıyla turizme yönelik çalışmalara ağırlık verilen beldede, özellikle fotoğraf tutkunlarının yer aldığı gezi programlarına ağırlık verilmesi  için tanıtımlar yapılıyor. 

- "Turizmde hedef doğa"

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  beldelerinde Bacaklı, Dikmem, Kızgulak, Bölüklü, Karatepe ve Tavak yaylalarının yazın sıcaktan bunalanların, diğer mevsimlerde ise doğanın sunduğu görsel güzellikleri keşfetmek isteyenlerin ilgisini çektiğini söyledi. 

Yaylalarda doğanın her renginin hakim olduğunu anlatan Saydam, "1600 ve 1000 yaşını aşan Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen iki porsuğun da yer aldığı ormanlarımıza turist ilgisini artırmak istiyoruz. Foto safari, doğa yürüyüşü gibi etkinliklerle turizmden daha fazla yararlanmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda şenlikler düzenliyoruz, tanıtımlara ağırlık veriyoruz. Özellikle sonbaharda yaşanan renk cümbüşünün sunduğu görsel şölen fotoğraf tutkunlarını cezbediyor" diye konuştu.

Saydam, sonbaharda fotoğraf turları düzenlenen Gümeli ormanlarında, doğa yürüyüşü yapmak isteyen grupların da geldiğini, bu sayıyı artırmayı istediklerini kaydetti.
banner5

Yorum Gönder

@name x