Samsun'da yaşayan 56 yaşındaki Ceyhan Güngör idrarından kan gelince doktora başvurdu. Yapılan tetkiklerde Ceyhan Güngör'ün mesanesinde kitle olduğu belirlendi. İdrar kanalında ve böbreğinde de bu kitleden dolayı sorun oluşan Güngör'e en az 3-4 açık ameliyat geçirmesi gerektiği söylendi. Soluğu İstanbul'da alan Güngör, Prof. Dr. Derya Balbay tarafından robotik cerrahi yöntemi ile tek ameliyatta sağlığına kavuştu.
haberler.com
Ceyhan Güngör'ün tedavi sürecini anlatan Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof.Dr. Derya Balbay, "Sağ böbrek şişmiş ve fonksiyonlarını önemli ölçüde kaybetmişti. Tek böbreği vardı hastamızın. Mesanesinin çıkarılması gerekiyordu. Mesane idrar depolamaya yarayan bir organ olduğu için mesaneyi çıkardıktan sonra bağırsaklarından yeniden mesane yapıp bunu normal idrar yollarına bağlamamız gerekiyordu" dedi.
ROBOTLA YAPILAN AMELİYAT DÜNYADA BİR İLK
Prof.Dr. Derya Balbay bu ameliyatın dünyada bir ilk olduğunu belirterek, "Bu hastamıza yaptığımız ameliyatın özelliği, çok büyük olan bu ameliyatları robot kullanarak hastayı hiç açmadan yaklaşık 3-4 cm'lik bir kesiden gerçekleştirmiş olmak. Literatürü araştırdık bu ameliyat dünyada bir ilk" ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Balbay hastaya yapılan ameliyatın pek çok aşaması olduğunu anlatarak, "Hastamızın mesanesini çıkardık mesanesinden lenf nodu veya lenfatik drenajın olduğu lenf nodlarını olduğu bölgeyi büyük damarların etrafındaki lenf nodlarını da çıkardık. Daha sonra ince bağırsaklarından 50 cm'lik bir bölümü ayırdık bundan yeniden bir mesane yaptık. Hastamızın sağ böbreğini, sağ böbrekten mesaneye idrar taşıyan idrar kanalını da çıkardık. Ayırdığımız ince bağırsak kısmından yaptığımız yeni mesaneyi hem normal idrar yoluna bağladık hem de sol böbreğinden idrar getiren kanalı bu yeni mesaneye bağladık. Tabii bu arada hastamızın ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalini en aza indirmek için rahim ve doğum kanalı ile yumurtalıklarını da koruduk" ifadelerini kullandı.
Ceyhan Güngör'ün sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Balbay, "Hastamızın durumu gayet iyi. Bir gün yoğun bakımda kaldı, ertesi gün yürüttük, sıvı gıdalarla beslemeye başladık. Bağırsak fonksiyonları tamamen normale döndü. Şuanda sondalı olarak taburcu edeceğiz. Ameliyattan 2-3 hafta sonra yeni yaptığımız mesanedeki dikiş hatları tamamen iyileştikten sonra sondasını da çekeceğiz ve inşallah ondan sonra da yeni mesanesini kullanmaya başlayacak. Yaptığımız bu ameliyatı bilimsel bir dergide yayınlayacağız" ifadelerini kullandı.
Geçirdiği ameliyatla sağlığına kavuşan Ceyhan Güngör ise "Ameliyat öncesi gerçekten bir çok şikayetim vardı. Samsun'da, Ankara'da, bir çok doktorlara gittik. Açık ameliyat olacağını söylediler. Bir kaç ameliyatın olacağını ya da. Kilom dolayısı ile risk söz konusuydu. Hepsi çok kısa zamanda gelişti. Hocamın ismini duymuştuk. Bilgisayardan araştırdık. Apar Topar geldik. 10 gün içinde hemen karar verdik. Birden çok ameliyat olman gerekiyor demişlerdi ben tek ameliyatla kurtuldum. Açık ameliyat olsaydım herhalde şansım olmazdı. Çevremizde de bir çok ameliyatlı insan görüyoruz, hemen kalkıp gezemez, beni ertesi gün kaldırdılar, kalktım yürüdüm. Çok daha iyiyim yani" dedi.
haberler.com
Yorum Gönder