Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi'nin açıkladığı verilere göre Karabük ve ilçelerinde Ocak ayında 10 deprem meydana geldi.
AFAD deprem Dairesi'nin verilerine göre Ocak ayı içinde 1.2 ve 2.5 şiddeti aralığında 10 deprem meydana geldi. 6 - 30 Ocak tarihleri arasında Karabük'ün Eskipazar ilçesinde 1.3, 2.4 ve 2.5 şiddetlerinde üç, Safranbolu ilçesinde ise, 1.1,1.2 (2),1.5,1.6 ve 2.4 şiddetinde altı, Karabük merkezde ise 1.2 şiddetin 10 deprem meydana geldi.
Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük ve çevresinin, Kuzey Anadolu fay hattına yakın olması ve Karabük fayının bulunması nedeniyle her zaman deprem tehlikesi altında olduğunu söyledi.
"KARABÜK BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ"
Deprem bölgesi haritasında Karabük'ün birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Erbay, "Karabük bilindiği gibi Kuzey Anadolu fay hattının hemen kuzeyinde yer almakta. Kuş bakışı olarak 35 kilometre uzaklıktadır. Kuzey Anadolu fay hattı sismik yönden sağ yönlü doğrulduğundan dünyanın en diri fay hatlarından biridir. Bu fay üzerinde çok büyük depremler meydana gelmiştir. Bu fayın uzunluğu bin kilometre olup genişliği ise 8-10 kilometredir. Bölgemizde en fazla hasar yapıcı deprem 1944 yılında meydana gelen Gerede üssü 7.2 şiddetindeki depremdir. Bu depremde 3 bin 952 can kaybı olmuştur. Karabük Kuzey Anadolu fay hattının kuzeyinde olup 35 kilometre uzağında olmasına rağmen bunun haricinde ayrıca kuzey Anadolu fayına bağlı bir de Karabük fayı var. Karabük fayı Safranbolu'nun üzerinden geçip Çerkeş fay hattına bağlanan tali bir faydır ve ters bir faydır. Bu fayda bugüne kadar herhangi bir deprem kaydedilmemiş ama Gerede'de 1944 yılında meydana gelen depremden sonra Karabük yakınlarında 5.3 şiddetinde artçı bir deprem meydana gelmiştir. 1968 yılında da Bartın'da 6.8 şiddetinde deprem olurken bu depremde 29 can kaybı olmuştur" dedi.
"HER ZAMAN DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM"
Karabük'ün, Kuzey Anadolu fayı ile Bartın arasında sürekli sıkışmakta olan bir bölgede yer aldığını belirten Erbay, şunları söyledi: "Bu sıkışma neticesinde bizim Karabük fayında bir hareket olabilir ve bir deprem üretebilir. Bu sıkışmalar neticesinde Karabük'te bu tür küçük ve 3 şiddetin altında depremler oluyor. Bunlar öncü bir deprem. Tarihsel bir süreçte Karabük büyük ölçekli bir deprem üretmemiştir ama 1944, 1950, 1957, 1968, 1977 ve 1999 yıllarında meydana gelen depreme maruz kalmıştır. Her iki kolda yer alan tali fay hatlarında bu tür küçük depremler olma riski her zaman vardır. Bu depremler ana fay hattında olmadığında bir enerji boşalması da olmuyor. Bunun için her zaman depreme karşı hazırlıklı olmamız lazım. Karabük ve çevresi, Kuzey Anadolu fay hattına yakın olması ve Karabük fayının bulunması nedeniyle her zaman deprem tehlikesi altındadır."
Yorum Gönder