Bakan kayıt dışı iddiaları cevapladı
banner40

banner39

Bakan kayıt dışı iddiaları cevapladı

14 Mayıs 2014 Çarşamba 23:11

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

Bakan kayıt dışı iddiaları cevapladı
Bakan Faruk Çelik kayıt dışı olarak işçi çalışıtırıldı yönündeki iddiaya yönelik olarak, "Kayıt dışı bir çalışma olduğuyla ilgili bize bir bilgi gelmedi. 15 yaşındaki çocuğun çalıştırıldığı yönünde bir bilgi geldi. Arkadaşlarımıza talimat verdik. Soma'da bir kriz merkezi kurduk. Bu konuda müsteşarımızla birlikte biz sürekli irtibatlıydık. Gelişen tüm olaylara anında müdahale ettik. 15 yaşında değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik açıklamalarından satır başları:
-Bakan Çelik, kaza haberinin alınmasıyla birlikte hareket geçtiklerini söyledi. Çelik, işyeri ile ilgili bugüne kadar tüm şikayet ve incelemelerle ilgili çalışmalar yapıldığını, 2012 -2013 yılları arasında tespit edilen tüm eksiklerin giderilmesi için gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi. Çelik son olarak 2014 yılı başında kontroller yapıldığını söyledi.

-Bakan Çelik, İş sağlığı ve güvenliği yasası getirdiklerini, bu yasa ile risk söz konusu ise kazma vurulamayacağını, güvenlik sağlandıktan sonra çalışma yapılma zorunluluğu getirildiğini anlattı.

-Bu yasa ile bin kişi üzerindeki işyerilerine büyük sorumluluklar getirildiğini, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi mecburiyetleri konuldu. Bu işyerinde 13 işyeri sağlığı güvenliği, ve 4 iş yeri hekimi bulunuyor.

-Yasa olarak şartları yerine getirilmesine rağmen bu kaza neden meydana geldiğine ilişkin araştıramalar yapılıyor. En ufak ayrıntılar değerlendirilecek. Bütün yönleri ile bu konu aydınlatılacaktır. Bu olayın gizli saklı kalma söz konusu değildir.

-Tehlikeli işyerlerinde rapor defteri mutlaka bulunmak zorunda. Çalışma süresi içinde o işyerinde ne gibi bir çalışma yapılmış ne gibi değişiklik yapılmış bu defter üzerinde de çalışma yapılacaktır.

-İş Sağlığı güvenliği farkındalığı için çok önemli çalışmalar yaptık. Ancak bugün hala böyle bir yasanın çıktığından haberi olmayanlar var. Biz 5 yıldır iş sağlığı güvenliği yasasını çıkarmak için mücadele vermiş bir bakanım.

-Meslek hastalıklarını önlemek mümkün, meslek kazalarını da yüzde 98 azaltmak mümkün. Ama bu sadece bakanlığın değil, işyerinden sendikalara ve tüm kurum ve kuruluşlara görev düşüyor.

-Bu olaya hepimizin görev düşüyor. Bu sadece acı olaylar meydana geldiğinde gündeme gelmemeli. İş sağlığı güvenliği maddi hesabı yapılmamalı. Bunu herkes söyler. Ancak bu lafta kalmamalı. 230 kardeşimizi hangi servet hangi imkanlar geri getirebilir.

-Bırakalım siyaseti, iş sağlığı konusunu ne kadar önemsediğimizi tartışalım. iş hayatındaki riskleri ve sıkıntıları kaldırmak için çaba gösterelim.

-Gazetecilerin sorularına da cevap veren ve bu yönde medyada yer alan eleştirilere değinen Faruk Çelik, "Olayın olduğu andan itibaren olay yerine benim de gitmem gerekiyordu. Bakanlık olarak her konuda orada idik. Ancak benim oraya gidememem kişisel bir sağlık durumum nedeni ile gidemedim. Süren bir tetkik konusunda doktorun ayrılmamam gerektiği konusunda talebi vardı. Gidemeyişim tamamen sağlıkla ilgili özel bir konudur" dedi.

-Çelik, madende 15 yaşında çalıştığı söylenen çocuğun 19 yaşında olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

-Çelik, maden işletmesinin örgütlü bir kuruluş olduğunu, sendika ile de görüşerek oradaki eksikliklerle ilgili görüşmelerde bulunacağını söyledi.
banner5

Yorum Gönder

@name x