Yaban hayvanlarına "üst geçit"
banner40

banner39

Yaban hayvanlarına "üst geçit"

12 Mart 2015 Perşembe 11:05

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan projeyle yaban hayvanlarına üst geçit yapılarak, hem onların korunması hem de trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.Başmühendis İlhami...

Yaban hayvanlarına "üst geçit"

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan projeyle yaban hayvanlarına üst geçit yapılarak, hem onların korunması hem de trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Başmühendis İlhami Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaban Hayvanları Üst Geçit Projesi'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca kabul edildiğini, hayata geçirilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Bu kapsamda üç yıl sürecek ilk etap çalışmanın 1 Temmuz'da başlayacağını dile getiren Turan, dünyadaki benzer projelerin araştırılacağını, raporlar hazırlanacağını ve daha sonra üst geçitlerin yapılmasının değerlendirileceğini bildirdi.

Abant, D-100 karayolunun Bolu bölgesi, Mengen ilçesine giden ve Devrek sınırına kadar olan iki karayolunda incelemeler gerçekleştirileceğini aktaran Turan, bölgede yaban hayvanlarının yaşam alanlarının yollar nedeniyle bölündüğünü anımsattı. Söz konusu güzergahlara, foto kapan konulacağını ve gözlem yapılacağını anlatan Turan, "Ayrıca hayvanlara herhangi bir zarar vermeyen iz tuzakları konulacak. Yere kireç vari bir toz serpilecek ve izlerden hangi hayvanın geçtiği belirlenecek. Bunların o bölgeden hangi saatlerde geçtiği foto kapanlarla tespit edilecek" dedi.

İlhami Turan, projede yer alan yolların kaza verilerinin emniyet ve jandarmadan alınacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bunların hepsi toplanarak, hangi noktadan hangi hayvanın geçtiği tespit edilecek. Daha sonra hayvana özgü geçiş yolları önerilecek. Bir geyik için köprü geçidi, bir üst geçit gerekli olurken, bir sincap için daha ince asma köprü şeklinde 20-30 santim genişliğinde bir köprü, ağaçlardan ağaçlara şeklinde yapılabilecek. Bir sansar ya da su samuru için ise yolun altından yuvarlak ya da köşeli geçitler kullanılabilecek. Bunları proje sonucunda önerebileceğiz. Yaban hayvanları nedeniyle insan ölümlerine neden olan kazalar meydana geliyor. Bu proje sonunda hem insanlar hem hayvanlar hem de memleketimiz kazançlı çıkacak."

-"Geyik ve karaca gibi hayvanlar strese girerek, öldükleri gözlemlenmiştir"

Projenin doğaya uyumlu bir şekilde yürütüleceğini, insanların doğaya verdiği zararı azaltmayı amaçladıklarını bildiren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bir yerden bir yere gidebilmek için yolları kullanmak zorundayız. Bu yolları yaparken, habitatları bölüyoruz. Bu habitatlarda kalan hayvanlar bazı kaynaklarına ulaşmak zorundadır. Bunların başında su kaynakları gelmektedir. Otlatma alanları, çiftleşme alanları, bu hayvanlar her yerde çiftleşmez, yuvalanma alanları, her tür için değişik kullanım alanları var. Habitat bölgeleri bölünen ve buralardan mahrum kalan hayvanlar, o alanlara ulaşmak istiyor. Mecburen ve korkarak  bu karayollarını geçmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle trafik kazaları meydana geliyor. Kaza olmasa bile o hayvan ürktüğü için bazen çoğalmadıkları, çiftleşemedikleri gözlenebiliyor. Geyik ve karaca gibi hayvanlar strese girerek, öldükleri gözlemlenmiştir."

Turan, çalışma sonucunda rapor hazırlanacağını ifade ederek, "Biz araştırma kurumuyuz. Uygulama birimi değiliz. Bu proje tamamlandığında şuraya sincap, geyik ve ayı geçidi yapılsın deriz. Projedeki hayvan üst geçitleri yapılırsa, trafik kazaları minimuma iner. Bu yaptığımız yollar yapaydır. Hayvanlar alışana kadar bir miktar daha kaza olacaktır. Yaban hayvanları hızlı öğreniyor. Hayvanlar zamanla bu geçitleri öğrenecektir" ifadesini kullandı.

Projenin, doğayı seven insanların ilgisini çekeceğini anlatan Turan, söz konusu güzergahlarda geziler düzenleyerek, çocuklara yaban hayvanları hakkında bilgi verilebileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

banner5

Yorum Gönder

@name x