Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Zeybekci, İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Gerald Nash'i makamında kabul etti.
AA
AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTYO) ilişkin AB nezdinde Türkiye'nin menfaatlerini savunmak için çalıştıklarını anlatan Zeybekci, TTYO'nun çok hızlı ilerlediğini ve Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke olduğunu belirtti. Zeybekci, "TTYO'yu da kaçırmak istemiyoruz, TTYO'nun içinde olmak istiyoruz ve bu konuda Avrupalı dostlarımızın desteğini bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Zeybekci, İrlanda'nın son 20 yıldaki gelişimini takdirle takip ettiklerini belirterek, İrlanda'nın teknoloji, bilim, üretim, Ar-Ge ve dış ticarette de büyük ilerlemeler kaydettiğini ve Türkiye'nin de bu yolda ilerlediğini bildirdi.
Türkiye'nin AB'ye ilk başvurusunu 1959'da yaptığını belirten Bakan Zeybekci, sürecin neredeyse kendisiyle aynı yaşta olduğunu dile getirdi.
En önemli önceliğin süreci tamamlamak olduğunu ve sürecin tamamlanması ile üyeliğin "sadece bir detay" olarak kalacağı değerlendirmesinde bulunan Zeybekci, "Ne zaman üye olacağımızı bilmiyoruz ancak şu bir gerçek ki Türkiye AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde olan tek ülkedir ve bundan hem Türkiye hem de AB yarar sağlamıştır" ifadesini kullandı.
Zeybekci, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 45'inin AB'ye yapıldığını kaydederek, ağustos ayı içinde yüzde 10 artışla 10 milyar doların üzerine çıkan doğrudan yabancı yatırım tutarının yüzde 70'inin ise Avrupa'dan geldiğini belirtti.
TÜRKİYE 10 YILDA ÖNEMLİ AŞAMALAR KAYDETTİ
Türkiye'nin son 10 yılda çok önemli aşamalar kaydettiğini anlatan Zeybekci, 1980'de 5 milyar dolar olan ticaret hacminin bugün 470 milyar dolara, kişi başı milli gelirin de 10 bin 800 dolar seviyesine çıktığını belirtti.
Zeybekci, Gayrisafi yurtiçi hasılanın 230 milyar dolardan 820 milyar dolar seviyesine geldiğini kaydetti. Zeybekci, bu sayede Türkiye’nin satın alma paritesine göre dünyanın 21. ekonomisi iken bugün 16. sıraya kadar yükseldiğini ve Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisi olduğunu ifade etti.
Türk Hava Yolları'nın ilk defa en fazla ülkeye uçan hava yolu olduğunu ve bunu yurt dışına açılan iş dünyasının göstergesi olarak değerli bulduğunu belirten Zeybekci, Türk müteahhitlerin 34 milyar dolarlık iş aldıklarını söyledi.
Bu değişimlerin çok önemli başarı göstergesi olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Zeybekci, "Türkiye, bölgesiyle, coğrafi avantajıyla, emtia fiyatlarının artışıyla zenginleşen Ortadoğu’nun kapısı olması yönüyle tam bir fırsatlar ülkesi. Bunun, İrlandalı firmalar için önemli bir avantaj olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Zeybekci, Türkiye'nin sadece 77 milyonluk bir ülke olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, ülkenin enerji ve hammadde kaynakları açısından da zengin bir bölgeye girişin anahtarı olduğunu ifade etti. Zeybekci, kurulacak ortaklıklarla 3. ülkelerde İrlandalı firmalarla işbirliğinin önemli fırsatlar yaratabileceğini dile getirdi.
Teknoloji ve finansal tasarrufun eksik yanları olduklarını belirten Zeybekci, "Çin'de yüzde 50, Hindistan'da yüzde 40 ve AB'de yüzde 25'ler seviyesinde olan tasarruf oranları bizde yüzde 14-15'ler civarında ancak diğer taraftan yerimizde saymamamız için yüzde 5'in üzerinde de büyümemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
AA
Yorum Gönder