Giresun'da 40 daireli bir apartmanda kurulan sistemle ısınmak için kömür yerine fındık kabuğu kullanılarak kış sezonunda 36 bin lira tasarruf sağlandı.
AA
Görele ilçesi Yeşiltepe Mahallesi'ndeki bir apartmanın yöneticileri, apartmana fındık kabuğuyla çalışan ısınma sistemi kurdurmaya karar verdi. Fındık kabuğunu kazanın içerisine otomatik olarak alarak ayarlanan ısıya göre yakan sistemle apartmanda kömür yerine fındık kabuğu yakılmaya başlandı. Kömüre göre daha ucuz olan fındık kabuğu, yüzde 50 tasarruf sağladı.
Apartmanın yöneticilerinden Abdullah Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 daireli apartmana "Kabukmatik" adındaki sistemi kurdurmaya karar verdiklerini söyledi.
Kabukmatik ile yaktıkları fındık kabuğunun kendilerine kar sağladığını belirten Çınar, "Daire başı yaklaşık bin 800 liralık kömür almamız gerekiyordu ancak 900 liralık kabuk alarak yüzde 50 karla bu kışı atlatmış bulunuyoruz" dedi.
Çınar, mart ayının sonu gelmesine rağmen depolarında fındık kabuğunun yeterinden fazla olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Kaldı ki bu almış olduğumuz kabuğun belki tamamını da yakmayacağız. Diğer bir avantajı çevre dostu olması, herhangi bir dumanı yok, hava kirliliği yapmıyor. Bu yönden de büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Burada sabah kalktığımızda ilçe merkezinin üzeri kömür dumanıyla kaplanmış vaziyette oluyor. Bizim binamızın etrafında herhangi bir duman çıkmıyor, kabuğun çevre dostu olduğunu da söyleyebilirim."
İTHAL KÖMÜR YERİNE KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ YAKIYORUZ
Daha önceleri ısınmada ithal kömür kullandıklarını ifade eden Çınar, "Dış ülkelere kömür parası ödemektense kendi fındığımızın kabuğunu yakmış oluyoruz. Bu açıdan da bu durumun ülke ekonomisine bir katkısının olacağını düşünüyorum. Kabuk yakılmasının hem vatandaşımız hem de devletimiz için bir avantaj olacağını düşünüyorum. Bu nedenle herekse kabuk yakmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Çınar, Kabukmatik sistemini 6 bin 500 liraya kurdurduklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Kabukmatik, derecelendirme sistemli. Bu dereceyi kendimizi ayarlıyoruz. Binanın ısısını belli bir seviyede tutabiliyorsunuz. Eğer hava soğuksa dereceyi yükseltiyorsunuz, yüksek tutuyorsunuz. Kömür gibi bir anda yanıp sıcaklığı çok yüksek olup daha sonra sıcaklık düşmesi söz konusu değil. Ayarlanan dereceye geldiği zaman yanma duruyor otomatik olarak, dolayısıyla binadaki ısı seviyesi 24 saat aynı kalıyor."
AA
Yorum Gönder