Saraç, Gümüşhane'de 17 yıldır pestil ve köme imalatı yaptığını ancak pestil ve kömenin ham maddesi evizin Kazakistan, Rusya, Romanya ve Ukrayna'dan ithal edildiğini belirterek, "Dışarıdan ceviz ithal edilmesinden büyük üzüntü duyuyordum. Çünkü pestil ve köme üretiminden elde ettiğimiz gelirin yarısı ithalata gidiyordu" dedi.
AA
Bunun üzerine 3 yıl önce Gümüşhane'de ceviz bahçesi kurmayı planladığını anlatan Saraç, "Yaklaşık iki yıl araştırma yaptık. Akademisyenlerden görüş alarak Gümüşhane'nin hem coğrafi yapısına hem de iklim koşullarına uygun ceviz türünü araştırdım. Araştırmalarım sonucu Amerika'da yetiştirilen, Bandırma'da aşılı olarak satılan Chandler Franquette türünün ilimiz coğrafi yapısı ve iklim koşullarına uygun olduğunu tespit ettim" diye konuştu.
Gümüşhane'nin Çamlıköy kırsalında, Hazine'ye ait 405 dekar alanı 100 yıllığına kiraladığını ifade eden Saraç, "Ceviz fidanlarının dikileceği arazide teraslama çalışması yaptım. Bandırma'dan 4 bin ceviz fidanı getirerek dikimine başladım. Dikimleri, ilimizde daha önce fidanlama çalışmalarına katılan 6'sı kadın 8 kalifiye işçi ile yapıyoruz. Bir haftaya kadar 4 bin ceviz fidanının dikimini tamamlayacağım" dedi.
İKİNCİ YILDAN İTİBAREN ÜRÜN ALMAYA BAŞLAYACAĞIM
Gümüşhane'ye kuracağı ceviz bahçesinin sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de en büyük ceviz bahçesi olacağını kaydeden Saraç, "İkinci yıldan itibaren ürün almaya başlayacağım. Fidanlar 10 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 kilogram ceviz verecek kapasiteye ulaşacak. Diktiğim ceviz türü dünyanın en ekonomik türü. İklimsel olarak da 1800-1900 rakımlara kadar yetişebiliyor. Karasal iklimi seviyor. Şu ana kadar 2 bin adet fidan dikimini gerçekleştirdik, 2 bin adet daha dikeceğiz" ifadelerini kullandı.
Saraç, dikimi gerçekleştirdikten sonra damla sulama sistemini hayata geçireceğini belirterek, şunları söyledi:
"Sulama ile ilgili çalışmalarımız da bitmek üzeredir. Yaklaşık 350 bin lira harcamam oldu. Kredi müracaatlarım oldu. Kabul edildi, fidan dikimi tamamlandıktan sonra devletten harcadığım paranın bir kısmını alacağım. Tek sıkıntımız, yasa ve yönetmeliklerin arazi şartlarına bakılmaksızın yapılması. Gümüşhane'nin coğrafi yapısı Konya'nın coğrafi yapısı ile aynı değil. Benim masrafım devletin sağladığı desteğin çok çok üzerinde."
AA
Yorum Gönder