Bu sistem çok konuşulacağa benziyor!
banner40

banner39

Bu sistem çok konuşulacağa benziyor!

03 Nisan 2014 Perşembe 11:25

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı ile taksitli satışlara sınırlama getirmesinin ardından bankalar, teknoloji marketleri, beyaz eşya ve mobilya firmalarıyla yeni yöntemler geliştirerek uzun vadeli satışlarını devam ettiriyor.

Bu sistem çok konuşulacağa benziyor!
Düzenleme ile altın, cep telefonu, gıda, akaryakıt gibi ürünlerde taksit tamamen yasaklanırken, beyaz eşya ve mobilyada ise kredi kartına taksite 9 ay sınırlama getirildi. Zincir mağazalardan, küçük esnafa kadar bir çok firma getirilen tüm sınırlamalara rağmen geliştirdikleri yöntemlerle, kredi kartı olmadan 36 aya varan taksitlerle satışlarına devam ediyor. Ancak, düzenlemeden önce senetle satış yapan firmalar ise yeni dönemde tüketicilerden yoğun ilgi görmeye başladı.
Şubat ayından itibaren geçerli olan taksit düzenlemesinin ardından ilk olarak bir çok firma senet ile satışlara yöneldi. Senet dışında da taksit yapan mağazalar ise hediye kartları geliştirerek müşterilere ilk olarak bu ürünlerin satışını gerçekleştirdi. Hediye kartlar ile de müşteriler mağazalardan istedikleri ürünü alma şansına sahip oldu. Bazı teknoloji mağazalarının ise aksesuar sınırlama olmadığı için, aksesuarları cep telefonu fiyatına satarak, taksit sınırlamasını aşıyor.

Diğer taraftan, GSM operatörlerinin uzun zamandır kullandığı, 12-24 ay taahhütlü olan ve cep telefonu faturasına yansıtılan cep telefonu satışları da tüketicilerden yoğun ilgi görüyor.

VADE FARKI

Mobilya ve beyaz eşya satışı yapan zincir mağazaların ise taksit sınırlamasına bankalarla çeşitli anlaşmalar yaparak çare bulduğu görülüyor. Ancak bu yöntemlerin bazılarında müşterilerin karşısına vade farkı gibi bir sorun çıkıyor.

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Davut Doğan, taksit düzenlemesinin kendilerini etkilemediğini belirterek, "Taksit sınırlaması ile birlikte Ocak ayında yüksek bir ciro elde ettik. Şubat ayı itibariyle de alternatif bir uygulamayı hayata geçirdik ve bu süreci olumlu yürüterek olumsuz etkilenmedik" dedi.

Doğan, firmalarının taksit düzenlemesinin ardından geliştirdikleri çözümü ise şöyle aktardı:

"Şubat ayı itibariyle AktifBank ile bir anlaşma yapıp, 9 taksit uygulamasına ilave 18 ay vade avantajını müşterilerimize sunduk. Bu uygulamaya ’vade’ adını vermemizin nedeni, 18 ay vadeden yararlanmak isteyen kişilerin ürünleri vade farkı ödeyerek almalarındandır. Müşterilerimizin uygulamadan faydalanabilmesi için, ilgili bayinin bilgisayarında AktifBank sisteminin kurulu olması gerekiyor. Müşteri ise aylık ödemelerini PTT kanalıyla yapıyor."

"12’DEN 24 AY TAKSİTE KADAR UYGULANABİLECEK BİR SİSTEM"

Davut Doğan, 18 ay vade uygulamasının müşterilerine ödeme konusunda destek olduğuna dikkat çekerek, "Firma olarak Garanti Bankası ile de ortak bir çalışma hazırlayıp 12’den 24 ay taksite kadar uygulanabilecek bir sistem geliştiriyoruz. Uygulama sektörde sadece Doğtaş için geçerli olacak. Yeni hazırlanan uygulamanın 18 ay vade imk?nından daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Firma olarak alternatif çözümler sunduğumuz için olumsuz bir durumla karşılaşmadık" dedi.

"YÜZDE 30 DARALMA"

BDDK düzenlemesinin ardından bankalar da müşterileri için çeşitli ürünler geliştirme yoluna gitti. Bankalar tarafından ilk olarak 2-5 bin lira arasında, 36 ay vadeye kadar ihtiyaç kredileri geliştirildi. Bankadan alınan bu kredi bir banka kartına yüklenerek alışverişlerde kullanılmaya başlandı.

Konuyla ilgili olarak, Yapı Kredi Bireysel Bankacılık ve Kartlı Ödeme Sistemleri Grup Direktörü Serkan Ülgen, BDDK’nın taksit düzenlemesi sonrasında kredi kartları ile yapılan toplam harcamaların önceki dönemlere göre yüzde 30 dolayında daraldığına dikkat çekti. Düzenlemnin her sektörü aynı düzeyde etkilemediğine de vurgu yapan  Ülgen, mobilya ve beyaz eşya sektörünün taksit sınırlandırılmasından biraz daha fazla, giyim sektörünün ise diğerlerine oranla daha az etkilendiğini gözlemlediklerini söyledi.

Uygulamayı tek başına değerlendirmek yerine, 8 Ekim 2013’te kredi kartı limitlerine getirilen sınırlamayla birlikte ele almanın doğru olacağının altını çizen Ülgen, "Düzenlemeler kapsamında kart limitinin gelirin dört katı ile sınırlandırılmasının da hacmi etkileyen sınırlayıcı bir etken olabildiğini söyleyebiliriz. Ancak tüm bu düzenlemelerin ülke refahına katkı sağlamak için gerçekleştirildiğini de unutmamak gerekiyor" dedi.

BANKALARDAN ÇÖZÜM

Taksite getirilen yasal düzenlemeyle beraber, müşterilerinin alışverişlerini kolaylaştırmak adına ilk planda Alışveriş Kredisi ürününü geliştirdiklerini belirten Ülgen şöyle konuştu:

"Müşterilerimiz Yapı Kredi şubelerine gelip, 24 ay vade ve 5.000 TL’ye kadar Alışveriş Kredisi’ne başvuruda bulunabiliyor. Bu başvurunun onaylanması durumunda, kredileri ön ödemeli bir kart olan Alışveriş Kartı’na yükleniyor ve diledikleri Yapı Kredi üye işyerinde harcama yapabiliyorlar. Düşük faiz oranları ve herhangi bir masraf ödemeden kullandıkları Alışveriş Kredisi’nin, piyasadaki müşteri ihtiyaçlarını karşılayan en iyi ürünlerden birisi olduğu görüşündeyiz. Alışveriş Kredisi’nin kredi kartı kadar hızlı bir ürün olmaması ve arka planda bir kullandırım süreci olması nedeniyle kredi kartının yerini tutmasını beklemiyoruz. Ancak ürünün acil ihtiyaçları çözüme kavuşturacak pratik bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Kısa sürede birçok kişiye ulaşmayı başardığımız bu yeni ürünümüzü geliştirerek önümüzdeki dönemde de müşterilerimizin alışveriş hayatını kolaylaştırmayı planlıyoruz." dedi.


milliyet
banner5

Yorum Gönder

@name x