İşte YGS'nin ipıçları!
banner40

banner39

İşte YGS'nin ipıçları!

18 Mart 2014 Salı 10:21

Pazar günü YGS'ye girecek öğrencilere tecrübeli öğrencilerden altın değerinde ipucular...

İşte YGS'nin ipıçları!
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gençlere her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten 160 soru yöneltilecek. Gençlerin en büyük yanılgısı bu sınavda bazı testleri önemsememeleri ya da zaten yapamayacaklarını düşündükleri için bazı testlerin sorularına hiç bakmamaları.

Bu durum ise puan kaybettiriyor. Oysa tüm bu testlerde yer alan sorular puanların oluşmasına katkıda bulunacak.
Bazı gençler sınavda yalnızca belli testleri çözmenin kendilerine yeterli olduğunu düşünüyor. Örneğin sayısal öğrencisi Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin kendisi için daha önemli olduğuna inanarak yalnızca bu iki testin sorularını çözerken, Türkçe ya da Sosyal Bilimler testlerini önemsemiyor. Sözel öğrencileri de tam tersini yapıyor. Oysa her testten çözeceğiniz sorular sizlerin daha yüksek puanlar almanıza yol açacak.

HER TEST PUAN GETİRİYOR

Her testin sınav puanının oluşmasında ayrı bir katkısı bulunuyor. Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etki yaparken, Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında etkili. Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puanları da kaybetmiş oluyor.

Sayısalcıların yaptığı bu hatayı sözel öğrencileri de sayısal testlerde tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ancak sözel puanların oluşmasında sayısal testlerin de yüzde 20 ile yüzde 10 oranında katkısı var. Sözel öğrencileri de bu yaklaşımlarıyla sayısal sorulardan gelecek ve puanlarını yükseltecek sorulardan vazgeçmiş oluyorlar.

HER TESTTE 4 ÇOK KOLAY SORU VAR

Öğrencilerin bazıları ise alanlarına göre ya sayısal ya da sözel sorulara "Nasılsa yapamam" diyerek hiç dokunmuyor. Oysa bugüne kadar yapılan istatistikler sizlerin her testte yapabileceğiniz soruların bulunduğunu gösteriyor. Çünkü sıralama sınavlarında bu sıralamanın gerçekleştirilebilmesi için soruların yüzde 10'u çok kolay, yüzde 10'u da çok zor sorulardan oluşuyor. Bu nedenle de yapamayacağınız düşündüğünüz her testte çözebileceğiniz sorular olacak. Her biri 40'ar sorudan oluşan YGS'de de her testten 4'er soru her öğrencinin çözebileceği kadar kolay olacak. Bu oranlar dikkate alındığında 160 soruluk YGS'de 16 soru çok kolay olacak. Bu soruları bulup çözdüğünüzde ise YGS'nin ilk barajını da aşmış olacaksınız. Sınavın 16 sorusu ise "en iyiler" arasında sıralama yapılabilmesi açısından çok zor sorulardan oluşacak. YGS gibi sınavların geri kalan soruların yüzde 20'si yani 32'şer tanesi "kolay" ve "zor" olarak nitelendirilen sorulardan yüzde 40'ı yani 60 tanesi de "normal" nitelikte sorulardan oluşacak.

Sorunun tümünü okumayan yanlış şıkkı işaretliyor

Gençlerin sınavda yaptıkları bir başka hatayı ise soruları sonuna kadar okumamak oluşturuyor. Kitap okuma alışkanlığının yaygın olmadığı, daha çok mesajlaşarak ve kısa metinler okuyarak yetişen genç nesil sınav soruları eğer uzun metinlerden oluşuyorsa bunu sıkıcı buluyor ve yanıtlamaktan kaçınıyor. Birçok genç ise soruyu sonuna kadar okumadan yanıtlamaya çalışıyor.

Oysa sorunun tümü okumuş olsa metinlerde ne istendiği anlaşılacak ve doğru yanıt bulunabilecek. Bunun yerine hızla baktığı ve soru kökünü dikkate almadığı testleri çözmeye çalışırken de hata yapıyor, yanlış yanıtı işaretliyor. Uzmanlar da gençleri özellikle soruları sonuna kadar dikkatle okumaları ve sorulduğunu anlamaya çaba harcamaları konusunda uyarıyor ve "Soruyu okumayan, okuduğunu anlamayan ve yorum yapamayan öğrenciler sürekli yanlış cevap şıklarını işaretliyor" diye konuşuyor.

ŞAMPİYONLAR ANLATIYOR

ZEYNEP NUR KARAGÖZ / YGS-1 ve YGS-2 puanına göre Türkiye birincisi

"ÇÖZEMEDİĞİNİZ SORUYU HEMEN GEÇİN"

TED Ankara Koleji mezunu Zeynep şu anda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi. Derece beklediğini ancak şampiyon olduğunu duyduğunda "Aynı isimde başka biridir" dediğini anlatan Zeynep, "Ancak haberlerde adımla birlikte okulumun adını da görünce şampiyonun ben olduğuna inandım" diyor. Zeynep sınava nasıl hazırlandığında ve sınav sırasında ne yapılması gerektiğine ilişkin önerilerini de şöyle sıralıyor:

LİSTEYE GÖRE ÇALIŞMA: Şu kadar saat, şu kadar soru çözme gibi sınırlama yapmadım. Çalışmam gereken konuların listesini yaptım, öncelik sırası oluşturdum. O konuları bitirdikçe ve anladıkça test çözdüm.

SON HAFTAYA DİKKAT: Son haftalarda yeni konu çalışmadım, hızlı tekrarlar yaptım. Aklıma takılan bölümleri detaylı inceledim. Denemelerde yapamadığım soruları topladığım defterim vardı. Bu defterdeki sorulara baktım.

SON İKİ GÜN ÇALIŞMA YOK: Son iki gün çalışmayı bıraktım. Arkadaşlarımla buluştum, sinemaya gittim, ailemle vakit geçirdim. Ama aklıma takılan yerlere de baktım.

SON GECE UYUYAMADIM: Sınavdan önceki gece 23.00'te yattım, saat 03.00'te hala uyumamıştım. Ne kadar kendimi rahatlatmaya çalışsam, bunun sadece bir sınav olduğunu tekrar tekrar söylesem aylarca süren emeklerimin boşa gidebileceğini düşünmek çok telaşlandırıcıydı. Keşke sınavı düşünüp panik olarak uyamaya çalışmak yerine iyice uykum gelince yatsaydım daha iyi olurdu.

ALIŞKIN OLDUĞUNUZ GİBİ KAHVALTI: Alışkanlığınız dışında farklı kahvaltı yapmayın. Çok yemek sınavda rahatsız eder. Ben sık acıkan biri olduğumdan, sınav salonuna girmeden hemen önce meyve yemiştim.

ÇOK STRESLİYDİM: Sınav yerine gelene kadar yolda çok stresliydim fakat şaşırtıcı bir şekilde sınav salonuna girdiğimde biraz rahatladım. Belki de binlerce kişiyle aynı duyguları ortak yaşadığımızı bilmek rahatlattı.

BİR DAKİKA DURUN, DÜŞÜNÜN: Sınavda okuduğunuz şeyi anlamadığınızı düşündüğünüzde ya da fazla heyecanladığında, bir dakika durup kendinizi rahatlatacak bir şey hayal edebilirsiniz. Bu rahatlatıyor.

SÖZEL, SAYISAL, SÖZEL: Soruları çözme sıralamanızı son hafta değiştirmeyin. Alışkın olduğunuz sırayla çözün.

HEMEN ATLAYIN: Kendimi çözemediklerimi atlamaya alıştırmıştım. Her soruyu okumaya özen gösterdim, ama eğer bir sorunun zaman alacağına kanaat getirdiysem hemen atlayıp, sonraki soruya geçtim. Bir dakikadan fazla aynı soruya takılmamak gerek, yoksa telaşlanıyorsunuz.

İKİ SEÇENEKTEN YAKIN GELENİ İŞARETLEYİN: Takıldığım soruların neredeyse hepsinde iki seçeneğe indirmeyi başardım ve iki seçenek arasında kaldığımda yakın geleni işaretledim. YGS sınavında hiç boş bırakmamıştım her soruda şansımı denemiştim.

EMİN DEĞİLSEN YUVARLAK: Yanıttan emin değilsem, soruyu yuvarlak içine aldım. Tekrar baktığımda kolaylık sağladı.

OKUL NOTLARINA KARŞIYIM: Okullarda fırsat eşitliği sağlanmadığı sürece sadece okul notlarıyla yapılacak bir sistemin adil olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin her yerinde yapılan sınavın bir olması, öğrencilere eşit koşullar sağlıyor.

ÇOK SINAV ÇOK STRES: bir sene içinde birkaç tane YGS sınavına girecek olsaydım, her birinin gecesinde aynı stresi tekrar yaşardım. Sınav sayısının artması stresi azaltmaz belki ama istediği gibi geçmeyen sınavın sonunda, öğrenciye durumu toparlaması için daha fazla şans tanınmış olur. Bu da öğrencinin tek sınava bağlı olmadığını düşünerek biraz da rahatlamasını sağlayabilir.

"SORULARIN TÜMÜNÜN AÇIKLANMASI GEREK"

ÖSYM'nin YGS sorularının yalnızca yüzde 20'sini açıklayacak olması başta adaylar olmak üzere eğitimcilerin de tepkisini çekiyor. Final Dergisi Dershanesi kurucusu İbrahim Taşel, "Öğrencilerin girdiği sınavın sorularını tekrar incelemesi,eğitim camiasının soruları görmesi onların en doğal hakkıdır. Karardan vazgeçilmeli" derken, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi akademisyeni Prof. Dr. Ali Baykal, "Hataları gizlemek için önlem mi alınıyor. ÖSYM her yıl açıkladığı verileri giderek azaltıyor. Bu da kuşku ve güvensizlik oluşmasına yol açıyor" diye konuştu.
Sınava girecek öğrenciler ise tepkilerini, "Cevapları şifreli mi olacak?", "Adalet için sorular yayınlanmalı", "Soruları açıklamayın hatta tercih de yaptırmayın, kafanıza göre bizi yerleştirin", "ÖSYM, kaos ortamı yaratıyor", "Hata varsa ÖSYM bulacakmış, kamuoyunda şüphe uyandıracak", "Şifreleri bulmamızdan mı korkuyorlar" yorumlarıyla dile getirdi.

300 bin kişi görev yapacak, sızıntıya karşı birim kurulacak

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 23 Mart'ta yapılacak ve 2 milyondan fazla adayın gireceği YGS'de kaos çıkarabileceği yönündeki iddiaları güvenlik önlemlerini de artırdı. 300 bin kişinin görev yapacağı sınavda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı önlemler şunlar:

Basımevine Frekans Bozucu: Matbaada 24 saat nöbet tutulacak. Basımevi ve çevresinde iletişimi kontrol altında tutacak ve engelleyecek sinyal kesici ve frekans bozucu jammerlar devreye sokulacak.

30 dakikadan fazlası yasak: Sınav sorularını illere ulaştıran nakil araçlarına emniyet ve jandarma eskortluk edecek. Araç 30 dakikadan fazla aynı yerde bekletilmeyecek.

19 ilde nakil kuryesine polis: Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır'da nakil kuryelerinin yanına 1 polis verilecek.

Talimat yetkisi sadece kurulda: Sınav kağıtları ve nakil araçlarıyla ilgili talimat yetkisi sadece sınav koordinasyon kurulu tarafından verilecek.

Sosyal medya önlemi: Sınav öncesi ve sonrasında soruların elektronik ortamda, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılıp paylaşılmadığının tespit edilmesi, paylaşanların kimlik tespitinin yapılması ve internet faaliyetlerinin gözetilebilmesi için sanal takip sistemi kurulacak.

El dedektörü araması: Adaylar ve sınav görevlilerinin üstü el dedektörü ile aranacak. Ayrıca elle de arama yapılacak.

Kameralı duvar saati: Sınavın yapıldığı her salona en az bir tane duvar saati ÖSYM tarafından asılacak.

Polise de silah yasak: Sınava girecek adaylar polis olsa dahi silahla giremeyecek.

Arıza ve kaza: Nakil araçlarının arıza ve kaza yapması halinde sınav evrakları nakil kuryesi ve kolluk kuvvetleri nezaretinde aktarılacak.

Yabancı cisimlere dikkat: İl ve ilçe sınav koordinatörlüklerinde bulunan sınav evrakı saklama yerlerinin sabotaja karşı düzenek, yabancı cisim vb. yönden emniyet görevlilerince korunacak.

Binalar aranacak: Sınavdan önce tüm binalar emniyet görevlileri tarafından didik didik aranacak. Bina içinde cep telefonu ve kablosuz iletişim araçları etkisiz hale getirilecek.

Sınavda düzeni bozan atılacak: Sınav esnasında kural dışı davranışlarıyla sınav düzenini bozan adaylar salondan alınarak bina içinde bekletilecek.

Kaynak: Habertürk
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x