Batı Karadeniz'in Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılacak
banner40

banner39

Batı Karadeniz'in Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılacak

18 Ekim 2013 Cuma 12:37

DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde görevli öğretim üyeleri, Yüzey Araştırma Projesi ile Batı Karadeniz'deki antik yerleşim birimlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor...

Batı Karadeniz'in Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılacak
 Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde görevli öğretim üyeleri, Yüzey Araştırma Projesi ile Batı Karadeniz'deki antik yerleşim birimlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 6 yıl sürecek araştırma projesi hazırladıklarını söyledi.

Projenin tarihi yerleşim yerlerinin tespiti için önem arz ettiğini kaydeden Ayengin, "Projemiz Düzce'nin Akçakoca ilçesi ve Konuralp beldesinden başlayacak. Kuzeyden güneye olmak üzere devam edeceğiz" dedi.

Batı Karadeniz'de daha önce benzeri bir çalışmanın yapılmadığını belirten Ayengin, "Bakanlığımızın izni sayesinde çalışmalarımıza başlama fırsatı bulduk. Arkeolojik haritada yerleşim yerlerinin tarihi hakkında bilgi edineceğiz. Erken yerleşim yeri midir, yoksa daha geç kurulan yerleşim yerleri midir, bunlar hakkında bilgi toplayacağız. 'Prusias Ad Hypium' antik kentindeki tiyatro ile bulduğumuz yerleşim yerlerinin bağlantılarını tespit edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Kalıntılar, arkeoloji bilim dalına çok önemli veriler katacaktır "

Projenin Türk ve dünya arkeolojisi açısından önem arz ettiğine dikkati çeken Ayengin, Batı Karadeniz bölgesindeki antik çağlara ait kalıntılar ve yerleşim yerlerinin tespiti halinde tarihe ışık tutulabileceğini vurguladı.

İstanbul'un Pendik ilçesinde Marmaray kazıları sırasında erken dönem yerleşim yerlerine ait kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığını anımsatan Ayengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakarya'da da yüzey araştırmaları başlattık. Karadeniz bölgesinde bu tip yüzey araştırmaları son 5 yıla kadar yapılmamıştı. Son zamanlarda Batı Karadeniz'de bu tip araştırmalar sıkça yapılmaya başlandı. Buradan çıkan kalıntılar arkeoloji bilim dalına çok önemli veriler katacaktır. Bu çalışmaların iznini almış olmaktan çok mutluyuz. DÜ'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü projenin giderlerini kendi kaynaklarımızla karşılamaya çalışacağız. DÜ, Akçakoca Belediyesi, Konuralp ve Düzce belediyeleri bize ellerinden gelen desteği vermek için çabalıyor." 

Bursa ve Eskişehir'de yakın dönemde yapılan yüzey araştırmaları kapsamında yeni yerleşim yerleri belirlendiğine işaret eden Ayengin, Batı Karadeniz'de antik yerleşim yeri bulunmamasının mümkün olmadığını dile getirdi.

"Bu çalışmaların sonunda arkeoloji bilim dalına ve turizme çok şeyler kazandıracağımıza inanıyoruz" diyen Ayengin, "Biz de höyük, yamaç ve düz yerleşim yerlerini araştıracağız. Bulduğumuz yerleşim yerlerinin hangi dönemlere ait olduğunu tespit edeceğiz. Yüzey Araştırma Projesi sayesinde Batı Karadeniz bölgesinde bulunan her türlü sit alanının tespiti yapılacak. İleride tarihi bağlantıları daha iyi kurmamızı sağlayacak. Bu açıdan projeyi çok önemsiyoruz." dedi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x