Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Komisyonu Başkanı Anatoli Liskov yaptığı değerlendirmede, Kırım'ın Rusya'ya katılma kararını 16 Mart'ta özerk cumhuriyette yapılması planlanan referandum sonrası ele alacaklarını söyledi. Öte yandan karara Kiev'de devrimle iktidara gelen yönetimden sert tepki geldi. Geçici Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, kararın meşru olmadığını savundu. Geçici Başbakan Arseniy Yatsenyuk ise Kırım'ın her zaman Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu, bu şekilde kalmaya da devam edeceğini söyledi.
Liskov, "Eğer halkın büyük çoğunluğu Rusya'ya katılım yönünde oy kullanırsa, bu konu 3-5 gün sonra çözülebilir…" dedi. Kırım'ın Ukrayna içinde özel bir statüsü olduğunu hatırlatan Liskov, "İnsanlar yöneticilerini yasal yollarla seçiyor. Bugün de bu tek meşru otorite. Kiev yönetimi devrimle yasal olmayan bir şekilde iş başına geldi. Referandum sonunda çıkacak kararın meşru olduğu savunan Rus yetkili, bunu uluslar arası toplumun tanımaması için herhangi bir gerekçe olmadığını savundu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Rustem Temirgaliyev, Rusya Federasyonu'na katılma kararı aldıklarını doğruladı. Parlamento binası önünde toplanan kalabalığa kararın açıklanmasının ardından "Rusya, Rusya!" sloganları atıldı. Interfax'ın bölgeden bildirdiğine göre, iki karar alındı. Bunlardan ilki Rusya Federasyonu'na bağlanma kararı, ikincisi de referandumun 16 Mart'a alınması. Referandumda halka "Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılmasını destekliyor musunuz?" sorusu yöneltilecek.
Temirgaliyev, Parlamentoda kararın alınmasının ardından yürürlüğe girdiğini de açıkladı. Kırım Başbakan Yardımcısına göre halen Ukrayna ile Kırım arasında nasıl bir ilişki varsa, referandum sonrasında da Rusya Federasyonu ile de benzer bir ilişki kurulacak. Kırım Özerk Cumhuriyeti Rusya'nın bir parçası olacak. Rusya'nın kabul etmesi durumunda Kırım para birimi olarak da ruble alanına geçecek.
Kremlin Basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunun aldığı karardan bilgisi olduğunu belirtti.
Referandum için hazırlanan pusulalar Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olarak hazırlanacak.
Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı meşru değil
Ukrayna Geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanmasının söz konusu olmadığını, Kırım'ın her zaman Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu, bu şekilde kalmaya da devam edeceğini söyledi. Rus basınında yer alan haberlere göre, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Yatsenyuk, "Biz Rusya'dan askeri birliklerini üslerine çekmesini istiyoruz. Meşru olmayan Kırım hükümetini desteklemesin. Barışçıl bir çözüm için müzakere masasına oturalım." çağrısında bulundu.
Geçici Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, kararın meşru olmadığını savundu. Kiev'de basın mensuplarına açıklamada bulunan Petrenko, "Referandum kararı yasal değil. Kırım'ın statüsünün değişmesi konusu sadece yerel değil, ülke çapında yapılacak bir referandumun konusu olabilir…" eleştirisi getirdi. Petrenko, Ukrayna'nın yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi konusunda çalışmaları olduğunu da hatırlattı.
Putin, Güvenlik Konseyi ile acil toplantı yaptı
Rusya Devlet Başkanı'nın basın sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi ile acil bir toplantı yaptığını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Peskov, "Toplantıda Kırım'ın aldığı karar ve Ukrayna'nın durumu görüşüldü" dedi.
Kiev'de iktidara gelen yeni yönetim Kırım'da yapılacak referandumu tanımayacaklarını açıkladı.
ABD'den Rusya'ya vize yaptırımı
ABD, Rusya'nın Ukrayna konusunda aldığı kararlar nedeniyle devlet görevlileri ve ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğü için tehdit oluşturan bazı kişiler için vize yaptırımı getiriyor. Rus haber ajansı Ria Novisti'de yer alan habere göre Beyaz Saray'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "ABD Başkanı'nın talimatı üzerine bazı devlet adamları ve bireyler için vize yaptırımları devreye giriyor" denildi.
Yorum Gönder